Брнабић: Историјска шанса да Балкан промени имиџ

Влада Србије саопштила је да је премијерка Ана Брнабић била кључни говорник на гала вечери коју је у Хонгконгу приредио угледни магазин "Економист", у оквиру годишње конференције "Свет у 2018. години".

На једном од, како се наводи, највећих и најпознатијих годишњих догађаја које организује тај британски магазин, премијерка Брнабић је говорила о актуелним политичким и економским реформама у Србији, процесу европских интеграција, односима са ЕУ и Русијом и сарадњи са Кином, пре свега у оквиру иницијативе "Појас и пут".

У разговору са Данијелом Френклином, уредником магазина Економист и уредником годишњих издања "Свет у..." које тај магазин издаје, Брнабићева се осврнула на управо одржани Самит Кине и земаља централне и источне Европе у Будимпешти.

Упитана да објасни значење иницијативе "Појас и пут" и шта та иницијатива значи у пракси, јер цео свет о њојој говори, али нема много земаља које су покренуле пројекте, она је истакла да је "поносна што Србија има највише пројеката у оквиру те иницијативе и портофлио од око шест милијарди долара" углавном за пројекте инфраструктуре, али и енергетике и животне средине.

Председница Владе, истиче се, посебно се осврнула на пројекат брзе пруге Београд–Будимпешта, који је тренутно један од централних регионалних пројеката у оквиру сарадње Кине и земаља централне и источне Европе.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Србије, Брнабићева је истакла да "ЕУ јесте наш приоритет, али да процес приступања не сме једноставно да се везује за број отворених и затворених поглавља, већ за суштинске и одрживе реформе које воде до бољег квалитета живота свих грађана".

У том смислу, навела је председница Владе, "реформе спроводимо пре свега због нас, а тек онда због приступања ЕУ као друштву вредности које делимо".

У завршници панела, саговорници су изнели предвиђања за 2018. годину, а председница српске владе прогнозирала је да постоји историјска шанса да се о Балкану следеће године другачије говори, на много позитивнији начин који за Балкан није уобичајен.

"На иницијативу председника Републике Александра Вучића, Србија је већ покренула историјски унутрашњи дијалог о Косову са циљем да укључи целокупну јавност у те разговоре и да као друштво заједно креирамо будућност која ће нас водити напред", рекла је премијерка.

Као други аргумент да се о Западном Балкану другачије говори у свету, она је навела спремност Македоније да са Грчком крене у разговоре о имену, што такође може да се нађе на дневном реду следеће године.

"Ми сада имамо историјску шансу. Са посвећеношћу, храбрим политичким одлукама, лидерством, способношћу и спремношћу да се прихвате компромиси, и уз мало среће, Балкан има шансу да промени сопствени имиџ. Ово би значило да ће у 2018. години и сама Европа изгледати другачије и да је Балкан део решења, а не проблема који ЕУ или друге земље треба да решавају", закључила је Брнабићева.

Завршавајући разговор са Аном Брнабић, модератор је навео да је председница Владе Србије успела да заинтересује све присутне у публици да обрате више пажње на Западни Балкан следеће године.

Поред председнице Владе Србије Ане Брнабић, међу главним учесницима конференције биле су извршна директорка организације "Save the Children" и бивша премијерка Данске, Хеле Торнинг-Шмит и ЦЕО Хонгконга, Кари Лам.

Ово је уједно први пут да је неки председник Владе из региона Западног Балкана био водећи говорник на познатој конференцији "Свет у..." коју магазин Економист организује сваке године.

Фокус овогодишње Економистове конференције био је геополитика и економија. Учесници конференције разговарали су о глобалним трендовима, од бизниса и политике до науке и културе. На конференцији и гала вечери учествују политички лидери, представници мултинационалних компанија, као и представници дипломатског кора, научници, спортисти и уметници, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи