"Сарадња Србије и Естоније у области дигитализације и е-Управе"

У оквиру Самита Кине и земаља централне и источне Европе који се одржава у Будимпешти, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са председником Владе Естоније Јуријем Ратасом и том приликом је истакнуто да постоји потенцијал за развој сарадње у више праваца, посебно у области информационих технологија.

У разговору са естонским премијером, председница Владе Ана Брнабић рекла је да је Србија опредељена за унапређење билатералних односа и политичког дијалога две земље, као и јачању економске сарадње. 

"Приступање Европској унији наш је кључни спољнополитички циљ и изузетно ценимо снажну подршку Естоније на том путу", нагласила је Брнабићева у разговору и додала да се нада да ће се та подршка наставити, с обзиром на то да Естонија од 1. јула председава Савету Европске уније. 

Премијерка Србије поручила је естонском колеги да су услови за пословање у Србији умногоме побољшани последњих година, после успешно спроведених економских реформи и мера фискалне консолидације.

Она је нагласила да су естонски инвеститори добродошли да се упознају са могућностима које пружа Србија и додала да је добар потез најављена посета привредника из Естоније региону Западног Балкана.

Брнабићева и Ратас констатовали су да постоји потенцијал за развој сарадње у више праваца, посебно у области информационих технологија. 

"За Србију је посебно важна експертска помоћ естонских стручњака у области дигитализације и е-Управе", нагласила је Брнабићева и захвалила се на помоћи у изради Стратегије за развој е-Управе у Србији за период 2015–2018. и Акционог плана за спровођење стратегије. 

Она је изразила наду да ће се та сарадња још више продубити, имајући у виду и да је бивши естонски премијер Андрус Ансип комесар за јединствено дигитално тржиште ЕУ. 

Тема разговора на састанку била је и посета председника Владе Естоније Јурија Ратаса Србији, у циљу даљег унапређења укупних политичких и економских односа и сарадње две земље. 

Председседница Владе Србије нагласила је да је Београд снажно посвећен дијалогу са Приштином и да очекује да Приштина конструктивно приступи примени Бриселског споразума у свим договореним сегментима, без икаквог условљавања. 

Она је додала да је за Србију изузетно важно да се у наредном периоду реализује договор о формирању Заједнице српских општина.

Премијерка Брнабић пренела је естонском колеги да је Србија посвећена афирмацији регионалне сарадње и добросуседских односа, као и јачању економског повезивања региона Западног Балкана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи