Гојковићева и Џанг: Челични пријатељски односи Србије и Кине

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђијанг поручили су да "челичне" пријатељске односе Србије и Кине карактерише поверење, међусобно разумевање, узајамна подршка и интензивни развој сарадње у свим областима.

Маја Гојковић и Џанг Деђијанг истакли су велики значај пројеката "Појас и пут" и формата сарадње Кине са земљама централне и источне Европе, саопштила је Народна скупштина.

Џанг је указао да је важна иницијатива "Појас и пут", коју је покренуо председник Кине Си Ђинпинг, наишла на велико интересовање и донела већ добре резултате, као и да је Кина спремна да и даље са Србијом у оквиру ових платформи продубљује односе у интересу грађана две земље.

У том контексту, Џанг је истакао значај почетка реализације пројеката изградње брзе пруге Београд–Будимпешта, изградње новог блока у Термоелектрани "Костолац" и подвукао да ће кинеска компанија наставити са капиталним и технолошким инвестицијама у Железару Смедерево.

Гојковићева је нагласила да Србија без резерви подржава пројекат сарадње Кине и земаља централне и источне Европе и кинеску иницијативу "Појас и пут", који има историјски карактер и важност и у интересу је свих укључених држава и боље глобалне међусобне повезаности.

Гојковићева, која се састала са председником Свекинеског народног конгреса Џангом Деђијангом, на чији позив борави у званичној посети Кини, истакла је да, иако су Србија и Кина географски удаљене, пријатељство између две земље, које је више пута потврђено током историје, данас добија нови замах кроз успостављање свеобухватног стратешког партнерства и визију учвршћивања односа два председника Си Ђинпинга и Александра Вучића.

Џанг је истакао да је дубоко традиционално пријатељство издржало сва искушења и да су Србија и Кина постале "челични пријатељи".

Како је саопштила Скупштина Србије, Гојковићева и Џанг су нагласили да је посета председника Кине Си Ђинпинга Србији 2016. године, када су односи подигнути на ниво свеобухватног статешког партнерства и када је Србија постала први такав партнер Кине у региону централне и источне Европе историјска.

Џанг је подвукао да је кинеска страна спремна да непрекидно продубљује поверење и сарадњу Србије и Кине у свим областима, у стварању "судбинске заједнице" читавог цовецанства.

Гојковићева и Џанг су, у оквиру изградње свеобухватног стратешког партнерства Србије и Кине потписали Протокол о успостављању Комисије за сарадњу између Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса, као новог већег степена сарадње, којим је формирано заједничко парламентарно тело.

Ова парламентарна Комисија на редовним састанцима ће разматрати теме од обостраног интереса и подстицати сарадњу у оквиру иницијативе "Један појас један пут", стварати боље правно и политичко окружење за унапређење координације између стратегија развоја две земље, а јачаће и координацију у погледу учешћа у међународним парламентарним организацијама, у циљу заступања заједничких интереса.

Председници два парламента поздравили су све интензивнију привредну сарадњу, а Гојковићева је рекла да у наредном периоду очекује још више директних инвестиција из Кине.

Истакли су значај развоја сарадње и у области културе и туризма и у том светлу су посебно истакли важност укидања виза, као и увођења авио-линије Београд–Пекинг.

Председница Скупштине Србије честитала је руководству Кине на недавно одржаном 19. Конгресу КП који је, каже, потврдио успехе и импресивне резултате које Кина постиже у свим областима свог развоја, под водством Си Ђинпинга и истакла да се Србија, као искрен пријатељ Кине и кинеског народа, радује успесима Кине.

Гојковићева је разговарала и са председником Кинеске народне политичке консултативне конференције Ју Џенгшенгом и том приликом нагласила да Србија и Кина подржавају једна другу у свим важним и кључним политичким питањима од националног интереса и захвалила на чврстој подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Председница Скупштине је указала да Србија изузетно цени подршку нашим ставовима приликом покушаја да Косово и Метохија постане чланица међународних организација.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи