Вулин: Србија има право да сама бира пријатеље, непријатељи нас сами нађу

Србија ће остати војно неутрална и та политика ће бити одржива док ми тако хоћемо и док бирамо људе који воде такву политику, поручио је министар одбране Александар Вулин у интервјуу за "Радио Београд".

"Велике силе увек покушавају да вас ставе под контролу. На вама је да се борите за свој народ и да то не дозволите. Ми чврсто верујемо да Србија има право да сама бира своје пријатеље, а непријатељи нас ионако сами нађу", изјавио је министар одбране Александар Вулин у интервјуу за магазин "Седмица" Радио Београда 1.

Србија ће остати војно неутрална и та политика ће бити одржива док ми тако хоћемо и док бирамо људе који воде такву политику, рекао је Вулин.

Истиче да ће тако бити док је Александар Вучић председник државе и врховни командант Војске Србије, а он министар одбране. У то, додаје, нико не треба да сумња.

Наводи, ипак, да су притисци огромни. Велики, како каже, често показују оно што нашем менталитету није блиско.

"Њима није довољно да не будете против њих већ траже да будете против оних које они сматрају непријатељима. То српски народ не може и неће да разуме", каже министар одбране.

Великим силама поручује да своје ратове воде без нас, тамо где су их сами и започели. Србија, како каже, у томе не жели да учествује и било би добро да бар једном у нашој историји избегнемо неки велики рат.

Србија је, додаје Вулин, препозната као поуздан партнер који држи реч и стриктно се придржава своје војне неутралности.

Састанке које су поводом украјинске кризе, у Београду одржали руски и амерички представници, схвата као признање такве политике, али додаје да се не нудимо као посредници и да бисмо највише волели да они имају директну комуникацију.

Сектор цивилне одбране поново у оквиру Министарства одбране

Министар је најавио да ће новом организацијом, коју предвиђа нова Стратегија одбране, која ће се ускоро наћи у Скупштини, сектор Цивилне одбране бити враћен у Министарство одбране. Са другим ресорима, првенствено министарствима просвете и здравља, затим ће се радити на проналажењу остварљивих начина за сповођење те врсте обуке.

Вулин је критиковао то што је тај сектор уопште укидан и што је претходна власт, уместо да јача цивилну одбрану када је суспендована обавеза служења војног рока, укинула сваку могућност обуке становништва за реаговање у ванредним ситуацијама.

Да бисте, како каже министар, спровели важећи принцип наше војске и државе о тоталној одбрани, морате да припремите људе за то и да их научите бар некој вештини која је потребна за одбрану земље. То раде и много развијеније државе од нас, закључује Вулин.

Вулин, који је и лидер Покрета социјалиста, позива Александра Вучића да не одбаци могућност расписивања ванредних парламентарних избора заједно са београдским.

"Када од представника појединих странака чујете да Србија не треба да буде неутрална, када слушате о томе да би требало да се одрекне дела своје територије, онда треба питати грађане да изаберу између једног и другог принципа и да кажу куда Србија треба да иде", каже Вулин.

Потврду да је то потребно, према његовом мишљењу, представљају и последњи инциденти у Скупштини, а оне који су их изазвали треба суочити са ставом нације.

Вулин је потврдио да ће на предстојеће изборе у Београду Покрет социјалиста, као и до сада, изаћи у коалицији са СНС-ом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи