Шолтес: И Приштина мора да се суочи са прошлошћу

Нови известилац Европског парламента за Косово Игор Шолтес поручује да и Косово мора да се суочи са прошлошћу, али није прецизирао на коју прошлост мисли, да ли је реч о злочинима ОВК над Србима, чије се процесуирање очекује пред Специјалним судом у Хагу.

"Не може бити мира без правде, а правда је кључни фактор за помирење", истиче Шолтес.

Шолтес је, у интервјуу за Јуропиен Вестерн Балканс, указао да је спровођење реформи од кључног значаја за консолидацију косовских институција и за напредак Косова на путу ка Европској унији.

Поред тога, потпуна нормализација односа са Београдом треба да буде главни приоритет Приштине, а питање ратификације споразума о демаркацији границе са Црном Гором и успостављања Заједнице српских општина не треба мешати или њима манипулисати, указује известилац ЕП.

Формирање Заједнице српских општина није услов за визну либерализацију, већ "један од многих споразума потписаних у оквиру дијалога Београд – Приштина, који још увек није имплементиран", рекао је Шолтес.

Упитан да ли очекује напредак у имплементацији споразума постигнутих у оквиру дијалога Београда и Приштине, известилац ЕП је рекао да то зависи од истинске воље две стране да крену напред.

"Србија и Косово су веома свесни да је њихов напредак на путу ка ЕУ повезан са напретком у дијалогу Београда и Приштине", истакао је Шолтес.

Шолтес сматра и да би признавање Косова од стране свих чланица ЕУ било корисно на нормализацију односа између Приштине и Београда и повећање кредибилитета ЕУ у сопственој спољној политици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи