Јанковић остаје на челу ПСГ, нови чланови Председништва

Саша Јанковић остаје на челу Покрета слободних грађана, након што је, на ванредној Скупштини Покрета, акламацијом одбијен предлог да се гласа о његовом поверењу. Горан Mарковић и Аида Ћоровић поднели оставке у Председништву ПСГ. Изабрани нови чланови тог тела и усвојене измене статута које предвиђају формирање Политичког савета и Извршног одбора.

Како је саопштио ПСГ, Председништво Покрета од данас чине Јанко Баљак, Никола Ђуричко, Раде Вељановски, Божо Прелевић, Јене Маглаи, Небојша Миленковић, Славољуб Николић, Снежана Тасов и председник Покрета Саша Јанковић.

ПСГ наводи да су кандидати за члана Председништа и Саша Миленић, кандидат за повереника централне Србије, и Решад Хоџић, кандидат за повереника јужне Србије.

Јанковић је навео да је понудио оставку на скупштини, којој је каже присуствовало више од 98 одсто чланова, али да је тај предлог одбијен као и то да се о том предлогу уопште расправља и води дебата.

Објаснио је да су Ћоровићева и Марковић изразили жељу да на други начин раде, те да ће Марковић бити члан политичког савета ПСГ-а, а Ћоровићева ће на други начин помагати покрету: "надам се а то ће она сама да каже".

Јанковић је рекао и да се Покрет захвалио Срђану Шкору који је поднео оставку.

"Више не коментаришем никога из опозиције"

Саша Јанковић је поручио да од данас неће коментарисати било кога из опозиције, без обзира на врсту оптужби и провокације упућене ПСГ-у, њему лично и његовој породици.

Упитан о оптужбама лидера ДЈБ Саше Радуловића да му је он током једног састанка рекао да је "ДС 2004. кренула у изградњу паралелне службе безбедности", Јанковић је рекао да не жели да учествује у таквој врсти дијалога.

"Ми смо на задатку оздрављења Србије, а не било каквих личних или организационих сукоба, сујета", истакао је Јанковић.

Позвао се на извештај у време док је био заштитиник грађана, а у коме се, каже, види да је давно написао да у Србији постоје недржавне службе безбедности, паралелни центри прислушкивања.

"Како је Радуловић схватио то што је схватио да се односи на једну конкретну странку.. Многе странке то имају. Раде Булатовић је као директор БИА на скупу који сам организовао док сам радио у ОЕБС-у 2005. или 2006. говорио да се највећи број прислушкивања и највећи проблеми праве из неформалних служби које су под страначком контролом", рекао је Јанковић.

Не треба, додаје, губити из вида да се огромна количина политичког утицаја у Србији врши из таквих неформалних, незаконитих организација.

"Никаква то тајна није. Данас у Србији постоје људи који за странке, за организације, за фирме, за појединце раде ствари које су законом забрањене", навео је Јанковић, али није прецизирао на кога мисли и одакле му та сазнања.

Упитан о "свађама" у опозицији неколико месеци пред изборе у Београду, и како у таквим условима очекује победу опозиције, Јанковић каже да ПСГ то не види као свађу.

"Није наш циљ рушење Александра Вучића. Наш циљ је уређена, пристојна земља у којој људи желе да живе. Вучић и његова власт су само препрека на том путу", навео је Јанковић.

Упитан да ли очекује још одлазака из ПСГ-а, Јанковић каже да је тај покрет организација која ће постојати јако дуго, из које ће људи одлазити и у њу долазити и да не види да му прети било каква опасност – "управо супротно".

Ванредна скупштина ПСГ одржана је у тренутку након одласка великог броја оснивача и чланова руководства, као и заоштрених односа лидера Покрета са другим опозиционим странкама.

Покрет је протекле недеље напустио Срђан Шкоро, уз оптужбу да је ПСГ постао приватно предузеће Славице и Саше Јанковића у којем се фаворизују полтрони. О незадовољству стањем у ПСГ-у посведочио је јавно и академик Душан Теодоровић.

Јанковић је неколико дана ћутао, а затим је оптужио владајућу странку за оно што њему пребацују његови доскорашњи партијски другови.

Протеклих месеци заоштрио је сукоб са лидерима опозиције, што је релативизовало његова настојања да он и ПСГ буду опозициони стожер.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару