Поглавље 27 – најскупље и најзахтевније

У преговорима са Европском унијом Србија је отворила 10 поглавља, а два су привремено затворена. Једно од најзахтевнијих и најскупљих јесте и оно о екологији. Стручна јавност замера да се на заштити животне средине не ради довољно, из надлежног министарства одговарају – најпре приоритети па онда рокови.

Најзахтевније, проблематично, најскупље – тако описују преговарачко Поглавље 27. Око 700 европских аката о заштити животне средине треба пренети у законодавство Србије. Ресорно министарство одредило је приоритете.

"Историјско загађење које нас оптерећује већ неколико деценија, с друге стране финансирање животне средине остаје проблем који ћемо решавати. Као трећу ствар то је управљање отпадом и решавање питања отпадних вода", истиче државни секретар у Министарству заштите животне средине Иван Карић.

Имамо око 50, а треба нам више од 300 постројења за пречишћавање воде и озбиљно кадровско појачање. На то шта удишемо упозорава Светска здравствена организација – у Србији, све су чешће преурањене смрти проузроковане аерозагађењем.

"Прошле године је направљен Фонд за животну средину, зелени фонд, али он је био и остао буџетска линија ограниченог домета и још ограниченијих ефеката. Пошто су увелико у току консултације о буџету за наредну годину, и ако ствари остану на овом нивоу као за 2017, ми смо онда добили министарство за рециклажу, што верујем да никоме од нас није био циљ", каже Тања Петровић из Младих истраживача Србије, Коалиција 27.

Прописе усвајамо споро, често изван очију јавности, не спроводимо их довољно и немамо капацитета за надзор, пише у извештају Коалиције 27. Европска унија ригорозна је у погледу еколошких стандарда.

"Добро је да знамо да је свим државама у процесу приступања тешко да остваре те стандарде зато и постоји прелазни период у оквиру кога држава кандидат заједно са ЕУ ради на приближавању тим стандардима, а лоша вест је да чак и када сте држава чланица ЕУ, Европска комисија може да вас казни уколико не примењујете све стандарде и све директиве из области животне средине", указује Антоан Авињон из Делегације ЕУ у Србији.

Иван Карић каже да неће журити са отварањем поглавља, мада очекују да ће бити отворено у првој половини 2018. године.

"Нећемо да доведемо Србију у положај Румуније и Бугарске, да их сада више коштају пенали због неиспуњавања еколошких обавеза него новац из европских фондова који су добили за решавање еколошке ситуације", рекао је Карић.

Очекује се да Влада ускоро именује шефа преговарачке групе за Поглавље 27 и заврши документацију с којом ће кроз који месец у Брисел на консултације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи