Симић: Уместо да одговори, Тачи напада Српску листу

Посланик Српске листе Игор Симић изјавио је да је за жаљење то што косовски председник Хашим Тачи, уместо да покуша да одговори на основне примедбе српских представника, он и његови сарадници нападом на Српску листу само потврђују да неко не жели да решава проблеме Срба.

Игор Симић је, поводом коментара шефа кабинета косовског председника Бекима Чолакуа да писмо које је Српска листа упутила Тачију представља "неозбиљан приступ", рекао да Тачи и његови сарадници сматрају да Срби треба да буду декор унутар институција "и да их се ништа не тиче".

Симић истиче да је Чолаку у свом интервјуу за Радио Слободна Европа признао да постоји "мало кашњење у формирању Заједнице српских општина" и додао да није реч о "малом кашњењу", већ о периоду од скоро четири године.

"Потребно је решавати проблеме грађана, а не покушавати да се политичким марифетлуцима онемогући Србима да сами бирају себи представника", указао је представник Српске листе.

Чолаку је раније данас у изјави за Радио Слободна Европа рекао да је писмо које је Српска листа упутила Тачију изненађујуће и неочекивано, јер му, како каже, није претходио никакав састанак.

Како се наводи, Чолаку је у име Тачија изразио жаљење због таквог деловања и "неозбиљног приступа Српске листе", додајући да таква одлука и писмо не доказују да иза тога стоји Српска листа, већ да верује да је "једини аутор писма Влада Србије, која је иницирала такву одлуку из политичких, тактичких и стратешких разлога".

Српска листа замрзла је недавно односе са косовским председником Хашимом Тачијем, због његовог приступа према Србима.

У писму од осам тачака, које је Српска листа упутила Тачију, наводи се да је његова досадашња политичка пракса штетна за права Срба на Косову и Метохији истичући неформирање Заједнице српских општина.

Прецизира се да је Тачи одговоран за лош положај Срба на КиМ, да је чињеница да није ништа учинио како би ЗСО била успостављена у складу са Бриселским споразумом, да се меша у политичке послове Срба на Косову и Метохији, наводе и покушај убацивања његових "агената у српски политички корпус".

Српска листа указује и на притисак на изборни процес у општини Партеш, занемаривање дефинисаног положаја српског језика, дискриминисање Срба у институцијама, опште занемаривање проблема и интереса српског народа на Косову и Метохији...

"Стога обавештавамо Вас и Ваш кабинет да је Српска листа принуђена да замрзне сву комуникацију која се може повратити у моменту када прекинете овакву политичку праксу", навела је Српска листа у писму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи