Стефановић: Изетбеговић без сумње жели независно Косово

Став Србије је да оно што је Бакир Изетбеговић изјавио о Косову и Метохији не води у добром правцу, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да се из изјаве члана председништва БиХ види само да он жели да Косово и Метохија буде независно и то је изван сваке сумње.

"По мени, суштина није измењена, а да ли је семантика другачија, потпуно је свеједно. Ја сам видео из његове изјаве, из поновљене изјаве, те из његове изјаве о његовој изјави, да он има жељу да КиМ буде независно. Дакле, он каже – нисам рекао да, него надам се да да. Ниједног тренутка се не доводи у сумњу да он жели да Косово буде независно", рекао је Стефановић новинарима.

Према његовим речима, до тада заиста није чуо да је Изетбеговић то рекао на такав начин, "веома директно, и то у капацитету члана Председништва БиХ", поготово, сматра Стефановић, имајући у виду сложеност односа у самој БиХ, добру комуникацију између БиХ и Србије у претходном периоду, те напоре обе земље да се одржи свака могућа добросуседска сарадња, инвестиције и добри односи између два народа.

"Просто, та изјава била је корак у потпуно супротном правцу и због тога је очигледно и таква реакција наше земље. Ми реагујемо у жељи да очувамо стабилност. Нити сте видели неку нашу исхитрену реакцију, нити смо користили неке тешке речи, нити смо посегли за нечим сличним. Врло, рекао бих, озбиљна и одмерена реакција Србије, која само упозорава да ово не води у добром правцу", рекао је министар полиције.

Каже и да званичници Србије нису реаговали на изјаву "неког опозиционог политичара, или неког ко не носи такву врсту одговорности", већ на изјаву представника власти, члана Председништва - највишег представника бошњачког народа, који је "један незаобилазни фактор у политичком животу БиХ".

"И ми реагујемо на некога ко хоће да има односе са Републикпом Србијом. Неко ко каже да хоће најбоље односе, на крају крајева, неко ко својом изјавом компликује односе и у својој земљи и између наше две земље", рекао је Стефановић.

"Србија ће умети да одговори на све безбедносне изазове"

Свако ко мисли да може неким офанзивнијим обавештајним деловањем да наруши нашу стабилност и безбедност, боље да о томе два пута размисли пре него што предузме такве активности, изјавио је министар Стефановић.

Каже да ће Србија умети да одговори на све изазове безбедносног типа.

"Ми смо, једноставно, као безбедносни апарат, жељни да сачувамо безбедност, стабилност и мир у нашој земљи. Нас само то занима и само ћемо томе бити посвећени", рекао је Стефановић новинарима, упитан да објасни ранију изјаву да су стране службе појачале деловања усмерена ка Србији и да ће те активности бити још интензивније.

"Дакле, ми смо свесни свега што се дешава, не само у нашој земљи, него и у нашем окружењу, озбиљна смо земља која све третира са посебном дужном пажњом", рекао је Стефановић. 

"Довољно доказа против осумњиченог за убиство адвоката"

Полиција верује да је нашла довољно доказа да приведе осумњиченог за убиство адвоката Владимира Зрелеца, расписана је потрага за починиоцем и све снаге полиције усмерене су на то, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Ја се надам да ће то бити случај који ћемо врло брзо успети да разрешимо и да га приведемо правди. Не могу да вам кажем термин, не зависи од мене када ћемо моћи да га нађемо, али све снаге полиције усмерене су на то", рекао је Стефановић новинарима.

Према његовим речима, полиција је у стану осумњиченог нашла одређена документа, као и одређену мању количину наркотика и истиче да МУП ради даље на свим могућим местима где би он могао да се налази.

"Надам се да ћемо га врло брзо имати у својим рукама, да доведемо правду и породици Зрелец, а оног ко је одговоран за ликвидацију адвоката доведемо пред суд", рекао је Стефановић.

Стефановић: Три лекара вратила се из Босилеграда у Бугарску

Три особе које су дошле из Бугарске и без дозволе вршиле лекарске прегледе у Босилеграду, након разговора у полицији пуштени су и они су се својим возилима вратили у Бугарску, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Они су, каже, у изјавама рекли да немају никакве примедбе на поступање полиције, која је "врло коректно" са њима разговарала, док, Стефановић каже да је иницијални акт за њихову проверу стигао од здравствене инспекције из Ниша, која је, на основу пријаве коју је имала, да се одређене особе налазе на територији наше земље и да врше здравствене прегледе без икакве дозволе, позвала полицију да утврди о чему се ради.

"Радило се о тројици, нисмо сигурни да ли се ради о лекарима, јер нисмо имали надлежности да проверавамо такву врсту њихових акредитива, али они су свакако дошли на територију наше Републике да врше лекарске прегледе становништва. Пошто нису имали никакву дозволу, полиција их је позвала у полицијску станицу, да им утврди идентитет, да бисмо знали ко су људи који нам се крећу земљом и врше здравствене услуге без икакве дозволе", рекао је Стефановић новинарима.

Сматра да није могуће да то неко уради на територији друге земље без сагласности те земље, без одређених дозвола, без уговора са здравственим установама, а да су они, након разговора у полицији, пуштени и својим возилима су се вратили у Бугарску.

"Дакле, немамо никакву жељу да било коме нанесемо било какву штету, исто тако се надамо да ће сви они који долазе у Србију поштовати наше законе. Немогуће је да дођете у Србију и да се понашате како хоћете. У Србији понашајте се у складу са њеним законима и никаквих проблема нема", рекао је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи