Брнабић: Одвагати да ли имати изборе или инвестирати новац

Председница владе Ана Брнабић изјавила је да се новац, који би био издвојен за евентуалне ванредне парламенарне изборе, увек може искористи за боље ствари, али да је то питање "кост бенефит анализе" - да ли је у овом тренутку боље да имамо изборе или је боље да их немамо и новац за то инвестирамо на други начин.

"Та одлука није донесена. Свакако да може да се искористи тај новац за неке боље ствари, али важно је добро одвагати и анализирати ту одлуку", рекла је Aна Брнабић.

Председница Владе је упитана да прокоментарише што РИК за 2018. нема планиран новац за ванредне изборе и да ли би средства за евентуалне изборе могла паметније да се утроше.

Премијерка Брнабић изјавила је да држава даје све од себе да побољша услове за рад лекара и медицинских радника, одобрава нове специјализације, уз повећање плате запослених у здравству.

Она је навела да је ове године одобрено запошљавање 4.000 медицинских радника, као и да је предвиђено повећање од десет одсто у здравству од 1. јануара 2018. године.

Као проблем је истакла то што су у претходних скоро десет година биле забрањене специјализације, па имамо генерације које су пропуштене што треба надокнадити.

"Дајемо све од себе, чула сам више пута министра здравља да ће нам требати четири до пет година да надокнадимо што је неко забранио специјализације. Што је страшно", рекла је Брнабићева о мерама за спречавање одлива медицинског кадра.

Уз то, додала је, држава улаже пуно средстава у инфраструктуру у здравству.

"Завшравамо КЦ Ниш, као најмодернији, кренули смо у тендер за КЦС у Београду, спремамо за КЦ Војводине. Правимо и физички боље услове да људи раде нормално. То је оно што можемо да урадимо у овом тренутку", рекла је Брнабићева.

На констатацију новинара да у новим установама неће имати ко да ради, ако медицинари одлазе, Брнабић је рекла да одлив кадрова није само проблем Србије, већ и других земаља ЕУ.

"Не знам шта би била конкурентна плата, не можете да дате конкурентну плату у односу на Швајцарску или Немачку, али ни трошкови живота нису исти у Србији и Немачкој. Трудимо се да повећамо платну моћ у складу са могућностима и да им дамо боље услове за рад", рекла је Брнабићева.

"Важно да разговарамо о медијима"

Премијерка је рекла да ће влада пробати у наредних десетак дана, до две недеље, да одговори на захтеве Групе за слободу медија, са којом је разговарала у уторак.

"Нисам гарантовала да ће одговори бити позитивни, али ми је важно да сада имамо дијалог. Ми смо се у потпуности сложили да крећемо са различитих становишта, из два различита 'ћошка' у том рингу, да не треба да будемо непријатељи и да треба да наставимо дијалог", рекла је Брнабићева.

Како је рекла, атмосфера није добра и колико представници Групе за слободу медија мисле да атмосфера није добра за медије, толико она лично мисли да атмосфера није добра за људе који покушавају да воде државу, једнако.

"О томе смо причали, важно је да имамо дијалог. Постоје неке ствари које су неупитне. Надам се за десетак дана, две недеље да пошаљемо одговоре, па да наставимо дијалог", рекла је Брнабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи