Вучић данас са Могерини и Столтенбергом у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић састаће се у седишту НАТО-а са генералним секретаром алијансе Јенсом Столтенбергом и учествовати на састанку Северноатлантског савета, тела које окупља амбасадоре свих земаља чланица НАТО. Пре тога, председник Вучић ће разговарати са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

Очекиване теме разговора са шефицом европске дипломатије су најављена нова фаза дијалога Београда и Приштине, напредак Србије ка чланству у ЕУ и односи у региону.

Уочи састанка у НАТО-у, портпаролка алијансе Оана Лунгесцу за РТС каже да је "НАТО посвећен изградњи снажног партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене војне неутралности".

Лунгесцу каже да је сусрет Вучића и Столтенберга наставак политичког дијалога са Србијом на највишем нивоу на којем ће бити речи о продубљивању "сарадње у корист грађана Србије и региона, као и безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан".

Дипломатски извори наводе више практичних области у којима је сарадња успешно спровођена од претходне посете председника Вучића НАТО-у пре годину дана, почев од припреме за заједничку вежбу реаговања у ванредним ситуацијама која ће бити одржана у Србији 2018. године, до заједничког јачања капацитета за уклањање неексплодираних убојних средстава и обуке ирачких официра у области војне медицине.

Очекује се да ће на састанцима председника Србије са генералним секретаром НАТО-а и амбасадорима 29 земаља чланица северноатлантске алијансе бити речи и о широј ситуацији у региону, односима са Русијом и сарадњи са јединицама Кфора, које су задужене за одржавање безбедности на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи