Обрадовић са делегацијом Конференције међународних НВО

Председник Одбора за спољне послове и члан Сталне делегације Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Жарко Обрадовић састао се са делегацијом Конференције међународних невладиних организација (КМНВО) при Савету Европе, коју је предводила Ана Рурк.

Обрадовић је упознао госте са радом и учешћем делегације Србије у ПССЕ и подсетио да је бивша председница делегације Александра Ђуровић постала амбасадор Сталне мисије Србије при Савету Европе у Стразбуру.

Обрадовић је поновио да се Србија налази у мониторинг фази европских интеграција, са отворених 10 поглавља, са циљем да у што краћем року уђе у постмониторинг фазу, саопштено је из парламента.

Навео је да је Народна скупштина једна од најтранспарентнијих институција у Србији и да је похваљена за пример добре праксе у погледу отворености и повезаности са грађанима.

"Облик сарадње невладиних организација и народних посланика огледа се и у неформалним посланичким групама које остварују најближу сарадњу са цивилним сектором", рекао је Обрадовић.

Као пример навео је Национални конвент о Европској унији који блиско сарађује са Одбором за европске интеграције, Зелену столицу, невладину организацију која присуствује свакој седници Одбора за заштиту животне средине, неформалну групу Женска парламентарна мрежа Народне скупштине, Економски кокус који остварује сарадњу са невладиним организацијама у области привреде.

Као председник Одбора за спољне послове, Обрадовић је истакао да је у Дому Народне скупштине почетком новембра одржано јавно слушање на тему "Спровођење циљева одрживог развоја: улога Народне скупштине", на које је било позвано 30 невладиних организација.

Са друге стране, указао је и на чињеницу да за последњих 10 година Одбору за спољна питања није упућена ниједна иницијатива од стране цивилног друштва.

Председница Конференције међународних невладиних организација Ана Рурк, истакла је да је током састанака са невладиним организацијама стекла утисак да Србија има добар законодавни оквир, али да је примена у пракси изазов.

Делегација КМНВО-а интересовала се за примену заштите личних података, начин на који се бирају невладине организације са којима Народна скупштина сарађује и на који начин се врши селекција цивилних организација којима се упућује позив на јавна слушања.

Обрадовић је навео да је донет Закон о заштити личних података, и да Србија има и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, али да се у Србији стиче утисак да јавност и грађани и даље нису у потпуности свесни својих права у том смислу.

Говорећи о одабиру невладиних организација, Обрадовић је истакао да је Народна скупштина отворена ка свим невладиним организацијама вољним за сарадњу.

Тема разговора била је и сарадња и усаглашеност законодавне, извршне и судске власти, и питање доношења новог Устава Републике Србије.

Обрадовић је навео да, по његовом мишљењу, предлог Устава треба да потекне од Одбора за уставна питања Народне скупштине, и да пре самог нацрта уради концепт са стручњацима из ове области, јер како је навео, Устав је основни правни акт сваке државе, који је веома тешко написати и применити у пракси, али да су за доношење Устава најважнији транспарентност, јасноћа и критеријуми за све три гране власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи