Брамерц: Тиху већину не занима слављење ратних злочинаца

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је у интервјуу за "Нови магазин" да верује да у целој бившој Југославији постоји "тиха већина" коју не занима слављење ратних злочинаца и негирање злочина. Додаје да затварања Трибунала није крај, већ само почетак следећег поглавља.

"Непријатно им је када виде студентски дом назван по Радовану Караџићу или када се (Владимир) Лазаревић и (Миле) Кордић дочекују као хероји. Они само желе безбедност и просперитет који се могу постићи само дубљом интеграцијом. Надам се да ће наћи свој глас и утицати на политичка руководства у својим земљама", рекао је Брамерц у интервјуу за београдски Нови магазин.

Брамерц је истакао да је тешко разумети менталитет за који су Лазаревић или Кордић хероји јер, како је додао, часни војници не нападају цивиле, не пале њихове куће и због њих стотине хиљада људи не бежи у страху. 

"Истовремено свестан сам колико нисмо постигли и колико тога остаје да се уради. Тужилаштво мора ослобађајуће пресуде у предметима као што су Готовина, Харадинај, Орић и Перишић сматрати неповољним исходом зато што смо били убеђени да имамо доказе за њихову кривицу, али нисмо успели", навео је Брамерц.

Поводом затварања Трибунала, Брамерц је оценио да то није крај, већ само почетак следећег поглавља.

Брамерц је нагласио да ће се правда за ратне злочине и даље остваривати.

"Када погледам уназад 24 године рада Трибунала, веома сам задовољан оним што је Тужилаштво постигло. Процесуирали смо многе од најодговорнијих за злочине и обезбедили пресуде које се морају сматрати прекретницом. Открили смо истину о томе шта се десило и предочили то у судници, тако да свако то може да види", рекао је Брамерц.

Каже да је, иако има одлука које су негативно утицале на перцепцију рада Трибунала, и даље уверен да је, у целини, Трибунал показао да је своју одговорност спровео независно, непристрасно и без обзира на националност и религију и да су га водили само докази и право.

"Трибунал је остварио правду за велики број жртава и његови резултати су увелико надмашили очекивања оних који су га основали 1993. године", нагласио је.

Своју сарадњу са колегама тужиоцима у региону Брамерц је оценио као увек добру "зато што смо сви ми професионалци и делимо заједничку преданост правди". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи