Еулекс: О мандату Мисије одлучиваће државе чланице ЕУ

Мандат мисије Еулекс на Косову истиче у јуну наредне године и док из те мисије поручују да ће о будућности њеног мандата одлучивати земље чланице ЕУ, званичници у Приштини тврде да је косовско правосуђе спремно да преузме неке од обавеза које Еулекс има. Правници на Косову, међутим, имају различите ставове о томе.

Земље чланице Европске уније одлучиће о будућности мандата мисије Еулекса након 2018. године уз консултације са косовским властима, саопштио је Еулекс, преноси РТК2.

"Од 2012. године и надаље, Мисија се фокусирала на прогресивно смањење броја запослених, уз имплементацију текућег мандата који се завршава у јуну наредне године. У наредном периоду, циљ ће бити на транзицији функција и одговорности Мисије ка локалним властима или другим ЕУ актерима. Овај процес је у току", наводи се у саопштењу.

Министар правде Абељард Тахири каже да је време да Европска мисија за владавину права на Косову заврши свој мандат и тврди да је Косово изградило капацитете да може да функионише.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе у Северној Митровици сматра да се правосуђе на Косову суочава са великим проблемима, те подсетио да постоји око 400.000 нерешених предмета.

"Корупција, непотизам, непрофесионализам, проблем са језиком су ствари које говоре да ми дефинитивно морамо да имамо још увек мониторинг некога из међународне заједнице. Уз сву негативну конотацију коју ја имам о Еулексовом нераду, нефункционалном суду и мисије њихове, мислим да је потребно још увек да буду ту, као и Унмик, јер су то институције које мониторишу и покушавају на одређене начине да те ЕУ стандарде и начела да косовски закон усмере на прави пут", рекао је Радаковић.

Правник Момчило Трајковић тврди да Еулекс треба да остане и појача своју улогу на Косову.

"Главна примедба међународне заједнице је баш у области правосуђа и не верујем да о томе могу одлучивати косовске власти. О томе неће одлучивати косовске власти, већ међународна заједница и очекујем да ће мандат Еулексу бити продужен, то је добро и за Косово јер нису решени многи компиковани проблеми, многи терористички напади. Ко ће то да реши? Ако Еулекс није могао до сада да то реши, онда ће врло тешко решити косовско правосуђе", рекао је Трајковић.

Адвокат Том Гаши истиче да би Еулекс требало да оконча своју мисију, јер би Специјални суд, који је као и Еулекс формирала Европска унија, требало да преузме обавезе које су у надлежности ове мисије.

"Мислим да би требало да функционише само једна институција, ако смо независна држава, онда би требало да буде и независно правосуђе, да сви предмети пређу у руке судија, тужилаца са Косова. Еулекс можда има мање од сто предмета на којима ради, то је велика институција у којој је хиљаде запослених, мислим да је чак непотребно и трошити буџет ЕУ за две институције. Еулекс од 2016. не прима нове предмете и да већ неко време раде само предмете на којим су почели суђења или оптужнице", нагласио је Гаши.

Напомиње да нико од овлашћених из међународних организација није био укључен у случај министра пољопривреде Ненада Рикала, што је, према његовим речима, довољан доказ да су косовске институције спремне за самостално деловање.

Иначе, Мисија Еулекс је највећа цивилна мисија икада покренута сходно Европској политици за безбедност и одбрану.

Њен главни циљ је да помогне и пружи подршку косовским органима у области владавине права. Мисију је 16. фебруара 2008. године покренуо Савет ЕУ, а почетком децембра 2008. године је достигла ниво оспособљености за почетак рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи