Брисел: Стратком – за јачање сарадње с регионом

Стратешка комуникација ЕУ за Исток, Југ и Западни Балкан биће тема састанка министара спољних послова ЕУ који се 13. новембра састају у Бриселу, где напомињу да је основни циљ Страткома за Западни Балкан промоција европске политике, вредности и ангажмана у региону, а не одговор на руску пропаганду.

У Савету ЕУ је и званично потврђено да ће поред питања безбедности и сарадње, односа ЕУ са НАТО-ом и афричким земљама и питање ЕУ стратешке комуникације за Исток, Југ и Балкан бити тема наредног састанка шефова дипломатија ЕУ.

"Тим за Западни Балкан у оквиру одељења Стратешких комуникација у Европској служби за спољне послове ради на промовисању ЕУ, њених политика и вредности у региону Западног Балкана, као и подизања свести у јавности о ЕУ посвећености када је у питању шест земља Западног Балкана и народ у региону", изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич за Танјуг.

У дипломатским изворима Танјуга блиским Европској служби за спољне послове, при којој су основане радне групе Стратком Исток, Југ и Западни Балкан, кажу да тим стратешких комуникација за Западни Балкан чине две особе чији је превасходни циљ "боља комуникција са регионом, а не руска пропаганда и дезинформације".

"Западни Балкан је ушао међу основне приоритете ЕУ после порука Европског савета, говора председника Јункера о стању Уније, као и личног ангажмана високе представнице Могерини и у том смислу Стратком Западни Балкан је део јачања сарадње са регионом", кажу за Танјуг у дипломатским изворима у Бриселу.

Када је реч о писму које је осам министара спољних послова земља чланица послало шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини, а у којем се упозорава на "ширење дезинформација и пропаганде споља у циљу дискредитовања ЕУ" и тражи "јачање радних група Стратком Исток, али и аналогно Југ и Западни Балкан", извори Танјуга блиски Европској служби за спољне послове кажу да се "једино Стратком Исток и то у мањем обиму свог посла бави руском пропагандом и утицајем на дешавања у Европи".

"До 80 процената рада Стратком Исток заснива се на позитивној комуникацији према источном суседству ЕУ и оним што ми зовемо основама јавне дипломатије", наводи се у дипломатским изворима у Бриселу.

У изјави за Танјуг, портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич наводи да ће радна група Страткома за Западни Балкан и даље радити на побољшању свеукупне комуникације ЕУ у региону што обухвата комуникационе смернице за делегације и мисије ЕУ у земљама Западног Балкана као и комуникацију са јавношћу и "решавање питања погрешних схватања и информационих недостатака".

"То подразумева и развој кључних наратива када се ради о представљању добробити европских интеграција јавности у региону, али и у земљама чланицама. Ради се на јачању ангажмана кроз видљивије активности, размену и подстицање међусобног разумевања", закључила је Коцијанчичева у изјави за Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи