Вулин: Мађарска је за Србију важан политички партнер

Министар одбране Александар Вулин састао се са мађарским министром одбране Иштваном Шимичком на Балатону, у Мађарској. Министри су се сагласили да заједничке војне вежбе дају посебан квалитет сарадњи и доприносе развоју поверења и унапређењу добросуседских односа.

Министар Александар Вулин је нагласио да Мађарска за Србију представља важног политичког партнера, а интензиван политички дијалог на свим нивоима на најбољи начин одражава искрену опредељеност за развијање регионалне сарадње и неговање пријатељских односа.

Истакао је да су две земље у претходном периоду уложиле много труда у унапређење билатералних односа, који у овој години бележе 135 година од успостављања дипломатских односа и који се данас налазе на историјском врхунцу.

Министар Вулин је, како је саопштено, захвалио за континуирану подршку Мађарске у процесу приступања Србије Европској унији и подсетио да је сарадња у области одбране често покретач унапређења односа у региону.

Указао да је Србија у потпуности посвећена војној неутралности, а да Министарство одбране води балансирану политику и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Са задовољством је истакао да је сарадња у области одбране са Мађарском интензивна и у сталном успону, а да круну сарадње чини заједничко учешће у мисији UNFICYP у Републици Кипар, што је још једна потврда да је Србија поуздан партнер у очувању мира и стабилности.

Министар Шимичко је поновио подшку политици војне неутралности Републике Србије, истакавши да је политика председника Србије Алекасндра Вучића препозната као врло конструктивна и да на најбољи начин штити интересе Србије.

Министри су констатовали да актуелна миграторна криза креира специфичну ситуацију и представља заједнички проблем, чије решење мора бити постигнуто договором ЕУ и целокупне међународне заједнице. 

Такође, министри су се сагласили да заједничке војне вежбе дају посебан квалитет сарадњи и доприносе развоју поверења и унапређењу добросуседских односа, као и да утичу на достизање интероперабилности и подизање нивоа оперативних способности, због чега очекујемо наставак и проширење сарадње, кроз повећање броја припадника у постојећим вежбама.

Размењени су ставови о модалитетима и перспективама унапређења сарадње, са посебним акцентом на војноекономској и војнотехничкој сарадњи.

Министар Вулин је обишао војну репрезентацију Србије која од 3. до 7. новембра у Мађарској учествује на 57. Светском војном првенству у дисциплини "cross-country".

Истакао је значај спорта као савремене димензије активног успостављања међународних војних односа и средство за промоцију и јачање мира у свету, међуармијске сарадње, поверења и помирења кроз спорт.

Активност се реализује у организацији делегације Мађарске при Међународном савету за војне спортове, уз учешће репрезентација 25 држава чланица ЦИСМ са преко 240 такмичара.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи