Брнабић: Ценимо став Марока о интегритету Србије

Премијерка Ана Брнабић састала се у Рабату са премијером Марока Садедином ел Отманијем којем је рекла да Србија изузетно цени принципијелни став те земље о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

У години када се навршава 60 година од успостављања дипломатских односа са Краљевином Мароко, билатерални односи оцењени су на састанку као одлични и без отворених питања, наведено је у саопштењу.

Ово се пре свега односи на политичке односе, док има простора за додатно оснаживање привредне сарадње и робне размене, закључили су у разговору председници Владе Србије и Марока.

"Република Србија изузетно цени принципијелни став Краљевине Мароко о поштовању међународног права, а тиме и територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и подршку коју сте пружили против чланства тзв. 'Косово' у Унеску и у другим међународним организацијама", нагласила је Брнабићева. 

"Захвалила сам им што поштују међународни правни поредак, али и међународне стандарде, што је један од предуслова за стабилнији, предвидљиви и сигурнији свет и светски поредак", рекла је Брнабићева.

Додала је да Србија исто тако поштује територијални интегритет Марока, да је његов велики пријатељ, те да ће и остати пријатељ Марока који поштује све међународне стандарде и међународно право. 

Премијери Брнабић и Ел Отмани сложили су се да је сарадња у регионалним и међународним организацијама кључна за стабилност и безбедност, мирно решавање свих спорова јер је то предуслов сваког развоја.

У разговору је истакнуто да је потребно унапредити економску и трговинску сарадњу Србије и Марока.

Као посебно важне области за развој сарадње издвојене су информационе технологије и комуникације, туризам, пољопривреда, грађевинарство, електроенергетика, фармација и хемијска индустрија.

Мароко је, како је напоменула, пољопривредна земља са преко 40 одсто запослених у том сектору.

"Ја сам испричала колеги шта ми радимо у смислу модернизације пољопривреде, употребе информационих технологија и дигитализације пољопривреди и позвала сам њихову делегацију да посете Нови Сад и Институт Биосенс, јер Србија у сарадњи са Европском унијом у Новом Саду гради један од центара дигиталне пољопривреде, не само за наш регион већ и за целу централну и источну Европу", навела је премијерка.

Мароканска стране је прихватила тај позив и ја се надам да ћемо у наредним месецима имати доста привредних делегација из Марока, навела је Брнабић.

"С обзиром на то да сте пре уласка у Владу, радили у привреди и да имате огромно искуство у привлачењу инвестиција, верујем да бисте Ви могли имати важну улогу у унапређењу економских односа и трговинске размене између наше две земље", изјавио је премијер Марока Садедин Ел Отмани на састанку.

Председница Владе поздравила је недавни повратак Краљевине Мароко у чланство Афричке уније, као и велики допринос Марока програмима сарадње "Југ-Југ", који су усмерени на развој земаља афричког континента.

Ел Отмани је рекао да Мароко види Србију као веома важну земљу региона и очекује убрзање процеса европских интеграција.

Премијер Марока потврдио је да се та земља залаже за развој и унапређење сарадње са свим земљама југоисточне Европе.

Брнабићева је истакла да пратимо и високо ценимо реформске процесе, као и веома значајну улогу коју у њима има његово краљевско височанство пријатељског Марока, његова екселенција Мухамед Шести.

Упутила је и званични позив председнику Владе Краљевине Мароко да посети Србију. 

Брнабићева је учествовала на Конференцији о светској политици (World Policy Conference – WPC), у оквиру које је у петак са премијером Албаније Едијем Рамом учествовала на панелу на коме су разговарали о будућности Југоисточне Европе и Западног Балкана, као и о регионалној сарадњи и економском повезивању региона.

Такође, председница Владе Србије синоћ је била почасни гост на свечаној вечери коју је, поводом Конференције о светској политици, уприличио министар спољних послова Марока Насер Бурита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи