Шеф УН: Без запаљивих изјава о суду за злочине ОВК

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је косовске политичаре на уздржаност у изјавама о новом суду за ратне злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова, наводећи значај тог суда за обезбеђивање правде за жртве тог сукоба. На Косово се, током три месеца, вратило 113 неалбанаца, наводи се у извештају шефа УН.

Први човек Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је, у редовном тромесечном извештају амбасадорима Савета безбедности, косовске лидере да се уздрже од запаљивих изјава у вези са почетком рада Специјалног суда који ће, под окриљем ЕУ, процесуирати злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова.

Гутерес је такво упозорење пренео амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН након серије изјава косовских политичара, укључујући и председника Хашима Тачија, који је рекао да нова институција "суди само једној страни" и "не доприноси помирењу".

"Позивам косовске политичке лидере да покажу зрелост у изјавама о Специјалном суду, који представља кључни фактор у обезбеђивању правде за жртве прошлог рата", наводи се у новом извештају шефа УН, о којем ће Савет безбедности расправљати на седници заказаној за 14. новембар.

Нова седница Савета безбедности УН уследила је након позива Сједињених Америчких Држава, Француске и Британије да се седнице најмоћнијег тела светске организације о Косову, са свака три месеца "прореде" на две годишње, што снажно подржавају и представници власти у Приштини.

Таквом приступу противе се Србија и две сталне чланице Савета безбедности – Русија и Кина.

У новом Гутересовом извештају нема помена те иницијативе.

Гутерес је поновио значај дијалога између Београда и Приштине, наводећи значај спровођења договора који су постигнути још 2013. године.

Шеф Уједињених нација је навео да се за три месеца, на које се односи нови извештај, на Косово вратило 113 неалбанаца.

Извештај генералног секретара УН ће Савету безбедности представити његов специјални представник на Косову Захир Танин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи