Харадинај тражи међународну истрагу због "кумановске групе"

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је за случај такозване "кумановске групе" неопходна међународна истрага како би се дошло до "пуне истине".

"Пратили смо са пажњом процес након трагичних догађаја у Куманову, у мају 2015. године и изрицање казни од стране суда у Скопљу. Правда мора бити успостављена, почевши од разоткривања свих нејасноћа о догађају у свим његовим димензијама. Међународна истрага би помогла у откривању истине", рекао је Харадинај, а преноси приштински медији.

Харадинај је додао да је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли позвао на интерне консултације амбасадора Приштине у Скопљу Иљбера Хису, како би добио објашњење о одлуци суда.

Такође, за објашњење је позван и македонски амбасадор у Приштини.

Кривични суд у Скопљу осудио је јуче седам чланова "кумановске групе" на доживотне казне затвора због тероризма. Остали чланови су добили дугогодишње казне. У групи осуђених је 16 Албанаца са Косова.

Припадници "кумановске групе" и њихови помагачи, њих 37, оптужени су за терористичке нападе у делу Куманова названом "Диво насеље".

Чланови њихових породица и други Албанци у Гњилану и Пећи јавно су синоћ запалили заставе Македоније, због одлуке правосудних власти те земље да осуде седмочлану групу Албанаца.

Јучерашња одлука македонског правосуђа повод је за данашњи протест у Приштини, који ће бити организован на тргу код хотела "Гранд".

Организатори протеста су истакли да се противе пресуди и да желе да подигну глас "против репресије и политички мотивисаних пресуда".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи