Одаловић: Унутрашњи дијалог о Космету није фарса

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да унутрашњи дијалог о Косову и Метохији треба да се отвори што је могуће шире и да обухвати што је могуће више најреферентнијих институција и посебних организација – и грађанског друштва и невладиног сектора.

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији почиње данас. Своје мишљење на првом округлом столу изнеће више од 40 професора правних факултета. Дебата почиње у 10 сати у Палати "Србија", а који су ставови правника о решењу за Космет, чуће министарка правде Нела Куборовић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, један од чланова групе и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да онако како је и најављено унутрашњи дијалог треба да се отвори што је могуће шире и да обухвати што је могуће више најреферентнијих институција и посебних организација и грађанског друштва и невладиног сектора али и институција које имају значајно место и улогу у креирању реалног амбијента и будућности Србије.

"Правни факултет је преузео на себе у овом тренутку први корак, отворио је дијалог и добро је да се најеминентнији професори правних факултета нађу на једном месту и на један крајње отворен начин разговарају о једном врло деликатном и осетљивом питању", рекао је Одаловић.

Говорећи о динамици дијалога и о томе ко ће све учествовати у њему, Одаловић каже да треба да обухвати што шири круг и појединаца и институција, што значи да своје место имају и институти који се баве научним истраживањима, као што је Институт друштвених наука.

Како каже, неко ће морати да седне и да прође кроз новију српску историју. Ако се вратимо седамдесетак година уназад видећемо да смо имали одређене дијалоге које нисмо ни видели ни осетили, сматра Одаловић.

"Први дијалог је био 1945. године када је формирана аутономна област Косова и Метохије, па је 1963. године постојао одређени дијалог када смо имали уставне промене па смо дошли до АП Косова и Метохије, па смо 1974. имали још један дијалог који нас је изузетно скупо коштао а то је када смо добили назив АП Косово, када је Метохија избрисана, па смо имали још један дијалог деведесетих година када смо поново покушали да вратимо све те оквире", подсетио је Одаловић.

Према његовим речима, нигде нисмо имали неки дијлог који се водио на један крајње транспарентан начин са укључивањем најшире јавности – то су били дијалози који су се водили у кругу политичких структура.

"Не треба бежати и од дијалога медија. Зашто не би главни и одговорни уредници једном сели, да попричамо и ми", упитао је Одаловић.

Дијалог ће бити крајње транспарентан, без претходних лимита и биће отворен за медије, истакао је Одаловић. 

Било би врло мудро да политичке странке саме, ако неће другачије, организују своје округле столове, сматра Одаловић.

"Не може да се гради никаква политика у овом тренутку на негирању и негацији", каже Одаловић, додајући да то није одговоран приступ. 

Неке странке кажу да неће учествовати у дијалогу, што није одговорно, рекао је Одаловић, истичући да је ово прилика да се разговара у јавној, транспарентној и стручној јавности.

"Сви државни званичници изложени су појединачно притисцима, дијалог водимо и са Приштином у Бриселу, али унутрашњи дијалог нам је фалио и надам се да ће се у наредних неколико месеци уз добру организацију доћи до једног уобличеног става али не да би био унифициран него како који сегменти друштва гледају на све ово", рекао је Одаловић.

"Дијалог није фарса него реална потреба", рекао је Одаловић и истакао да он мора бити утемељен на материјалним истинама.

"Не можемо само причати о нечему а да не познајемо одређене теме, питања и проблеме", рекао је Одаловић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи