Главчев: Ширење ЕУ приоритет, поздрављамо напредак Србије

Председник Народне скупштине Бугарске Димитри Главчев каже да ће европска перспектива Западног Балкана бити међу основним приоритетима предстојећег бугарског председавања ЕУ, истичући да та земља подржава постизање опипљивог напретка на европском путу Србије.

У обраћању посланицима на посебној седници Скупштине Србије, Главчев је рекао да Србија показује снажну жељу да постане део европске породице и истакао да се пред Београдом отвара јединствена прилика да у наредним месецима и годинама убрза интеграциони процес према ЕУ.

Нагласио је да је подршка Бугарске чланству Србије у ЕУ и осталих држава западног Балкана трајни приоритет.

Наводећи да ће Бугарска од 1. јануара 2018. године први пут преузети шестомесечно председавање ЕУ, Главчев каже да се Бугарска за то дуго припрема и да је уложила пуно напора и успела је да убеди партнере да тема о проширењу ЕУ на Србију и остале земље Западног Балкана поново буде уврштена у дневни ред Уније.

"За време нашег председавања наставићемо да радимо на томе. На тај начин ваша реформаторска настојања ће добити нову енергију и мотивацију, а српска држава јаснију перспективу о чланству", рекао је Главчев на посебној седници парламента којој је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Навео је да Бугарска подржава европску интеграцију Србије у ЕУ и додао да је убеђен да ће проевропски политичари у Србији, уз подршку и разумевање грађана Србије, енергично завршити све потребне реформе и да ће земља у потпуности испунити захтеве за пуноправно чланство.

Главчев каже да Бугарска очекује Србију у "нашој уједињеној европској породици, у заједници праве демократије, гарантованих права и слобода сваког грађанина, у нашој породици која поштује разлике и јединственост, а предрасуде и говор мржње остају у прошлости".

"После Бугарске председавање преузима Аустрија, а после тога Румунија. Све три земље изразиле су јасну подршку европском путу Србије. Убеђен сам да ће српски политичари и грађани радити упорно како би Србија придружила нашој заједничкој европској породици", каже Главчев.

"Бугари и Срби врло блиски" 

Поручио је да је уверен да између Бугарске и Србије ограда не сме да буде, те да верује да Бугарска и Србија треба да буду одлични суседи.

"Верујем да Бугарска и Србија имају заједничку будућност у уједињеној Европи", поручио је Главчев.

Навео је да су Бугари и Срби врло блиски и да је потребан нови напредак у међусобним односима, а заједнички циљ мора да буде очување стабилности у региону и благостање два народа.

"Бугарски народ топло поздравља српски народ што је у 21. веку изабрао европски смер развоја. Поздрављамо српске грађане што на сваким следећим изборима поново и поново бирају политичаре који их воде према Европској унији", нагласио је Главчев.

Поздравио је политику Србије у последњих неколико година у погледу права националних мањина.

"Верујемо да се сваки проблем може решити само и једино дијалогом", рекао је Главчев и поздравио то што је Србија последњих година усвојила акте из области права националних мањина који су у складу са највишим европским стандардима.

"Задовољни смо чињеницом и надамо се да је далеко у историји остало време када су својим чињењем или не чињењем тадашњи тоталитарни режими показивали однос непоштовања према бугарској националној мањини у Србији", каже Главчев.

Данас, додаје, Бугарска и Србија испољавају заједнички интерес за ефикаснијим остваривањем прописаних права бугарске националне мањине.

"Бугарска и Србија су заједно забринуте због економског стања пограничних општина и заједно тражимо повољна решења. За месец дана у Нишу ће се одржати заједнички форум пословних људи из две земље. Уз учешће високих представника две владе разматраће се конкретни пројекти о улагањима, који би довели до економског оживљавања подручја дуж границе са Бугарском", каже Главчев.

Потребан је, наводи, заједнички рад и на развоју Босилеграда, општине са преовлађујућим бугарским становништвом.

"Последњих 15 година становништво општине смањено је за преко 30 одсто. Критична је ситуација са незапосленошћу. Уз заједничке напоре две државе морамо да поправимо ту ситуацију", истакао је Главчев.

Бугарима у Србији је поручио да буду активни грађани суседне и пријатељске Србије, као и да памте свој род и језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи