Полемика СНС-а и ДС-а о рађању

Посланица Демократске странке и координаторка Женске парламентарне мреже Александра Јерков изјавила је да је проблем напада црквених великодостојника на жене које су одлучиле да немају децу проблем целог друштва, на шта функционерка СНС-а Марија Обрадовић одговара да Демократска странка жене злоупотребљава за јефтине дневно-политичке поене, уместо да се бори за права жена.

Марија Обрадовић истиче да је згрожена лажном оценом ДС-а да држава не ствара услове за породицу, већ подстиче лов на жене које не желе да рађају.

"Таква неистина давно није јавно изречена. Република Србија никада није више улагала у промовисање здраве породице и подстицај рађању", нагласила је потпредседница Главног одбора СНС-а.

Народна посланица ДС-а и координаторка Женске парламентарне мреже Александра Јерков раније данас је рекла да када група мушкараца који су одлучили да немају децу напада, вређа и јавно осуђује жене које су одлучиле исту ствар као и они, то је проблем којим не треба да се баве само жене, већ цело друштво.

"Када држава, институције и политичари ћуте док је у току овај лов на вештице без деце, то је знак да у држави нешто није у реду", упозорила је Јерков у писаној изјави. Сматра и да "чињеница да на састанку председника и патријарха, на ком се разговарало управо о томе, није било ниједне жене, говори сама за себе".

Обрадовићева подсећа Јерков да је "режим ДОС-а оставио потпуно покрадену државну касу, са последицама лоповске приватизације где су управо жене прве остајале без посла". 

У таквим условима осиромашене привреде, без могућих инвестиција и наде за опоравак, казала је Обрадовићева, "ДС и њени данас повампирени политички репови, без најмање срамоте и стида, траже тобож да се брине више о породици".

"Колегинице Јерков, реците то лоповима у вашим редовима који су породице у Србији завили у црно. Погледајте Шутановца, Ђиласа, Јеремића и Тадића у очи и питајте их шта сте оставили иза себе, из те финансијске пустоши сте желели да помогнете мајкама и деци у Србији?", саопштила је Обрадовићева.

Према речима функционерке СНС-а, управо ова Влада је створила и ствара услове за више радних места, здраву привреду и нове инвестиције, а само такво окружење може да подржи породицу у Србији, посебно младе.

"Нико никада није нападао жене у Србији због одлуке да рађају, или не. О ставовима СПЦ мораћете са њима да разговарате, уколико нисте задовољни. Њихову изјаву видим као подстрек и држави и женама које желе да рађају, да се створе бољи услови, у сваком смислу, прво материјалном, али и духовном", истакла је Обрадовићева.

"Оштра осуда, пре свега државе и председника Србије (Александра) Вучића неправедна је, јер не видим ништа спорно у сусрету патријарха и председника Републике, који су разговарали о многим темама, па и о наталитету. Председник Вучић је управо патријарха и упознао са условима које држава ствара за подстицај рађања, потенцирајући значај државе у борби за већи наталитет", објаснила је потпредседница СНС-а.

Ако пронађете иједну жену у Србији која је прогањана јер не жели да роди, дајте да се заједно боримо за њу, закључила је Обрадовићева.

Александра Јерков навела је да би држава требало да се постара да створи услове за заснивање породице у Србији, уместо што повлађује онима који ову кампању воде.

"Храбре жене су се избориле за право да одлучују о рађању и свом телу пре више деценија. Ниједна кампања мржње и затварање очију пред њом неће променити ту чињеницу", навела је Јерков. 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је током литургије у Пећкој Патријаршији 15. октобра казао да "Српкиње у својим утробама побију за једну годину више деце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овде на Косову и Метохији".

Поглавар СПЦ, патријарх Иринеј је потом оценио да су "жене дужне да рађају, како бисмо очували српство".

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у суботу с патријархом Иринејом и у саопштењу после састанка наводи се да су "изразили забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији".

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи