Дипломатска борба да формат расправе о КиМ остане исти

Уочи редовне новембарске седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији, све су гласније најаве о промени њеног формата. Председник Србије истиче важност очувања постојеће динамике одржавања седница, а шеф дипломатије указује на то да је у току непринципијелан покушај да се та динамика промени. За Србију је важно да се о свим проблемима на Косову и Метохији, док постоје Резолуција 1244 и Унмик, расправља редовно и онако како предвиђа Резолуција, на седницама Савета безбедности.

Јавно, на готово свакој седници Савета безбедности о Косову и Метохији, водеће западне земље помињу да су расправе о том питању, и у том телу, честе. Да није тако, Србија гласно понавља и упозорава на намеру неких да се косовско-метохијски проблем гурне под тепих.

"Важно је да се говори о поштовању међунардног права о потреби за тиме да се исти аршини примењују и на нашу земљу, да не будемо ми једини народ на свету за који не важи ни право ни правда. Србија је до сада, уз подршку својих пријатеља и партнера из УН чврсто држала косовско-метохијски фронт, тако ће и остати", каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Да би ваљало да се задржи постојећи формат седница, мишљења су дипломате чије искуство говори да су оне најповољније.

"Они који желе да затворе питање КиМ, да га скину са дневног реда пажње целог света настоје да га преведу потпуно на релацију ЕУ-Београд а то је нешто што нама не одговара, а не одговара ни међународној ситуацији пошто је сад актуелизирано питање сецесије и они због тога журе да што пре то питање врате натраг у боцу", каже бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.

Једна од неколико помињаних промена јесте да седнице Савета безбедности буду затворене за јавност. Поједини то читају као намерно склањање од очију јавности.

"Наша држава сматра да је врло важно да држи питање Косова у фокусу. Наравно то је прилика и другој страни и другим странама да истакну своја становишта, просто то је форум који за то и служи. Трећи аспект који може бити јако важан јесте обраћање међународној јавности али не само међународној јавности него и унутрашњој", рекла је професорка ФПН-а Весна Кнежевић Предић.

Да формат расправа о Косову и Метохији остане исти, биће неопходна још једна дипломатска борба – утицај на оне који не мисле исто и убеђивање у значај отворености разговора и дијалога о кључним питањима, насупрот тајној дипломатији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи