Кршикапа: У току ванредна контрола имовине 15 функционера

Агенција за борбу против корупције започела је у овој години 15 ванредних контрола пријављене имовине и прихода функционера, а последња на списку провере је директорка Етнографског музеја у Београду Мирјана Менковић, против које је покренут кривични поступак због сумње на злоупотребу положаја, изјавила је директорка Агенције Мајда Кршикапа.

На списку ванредних контрола за 2017. годину, објављеном на сајту Агенције, јесу и народни посланик Чедомир Јовановић, бивши председник Србије Томислав Николић, градоначелник Београда Синиша Мали, в. д.директора Аеродрома "Никола Тесла" у Београду Саша Влаисављевић...

Кршикапа је за Танјуг навела да се ванредном контролом не доказује кривица функционера, већ да прикупљени подаци евентуално могу да укажу да постоји несклад између реалног стања и пријављених прихода.

"Сматрам да Агенција у поступању треба да поштује интегритет и личност сваког функционера и посао који се обавља и одговорност функције коју носе и тако ћемо се убудуће и понашати", каже Кршикапа.

Објаснила је да се ванредна контрола провере имовине и прихода функционера покреће по службеној дужности када постоје релевантне информације и подаци који евентуално могу да укажу да постоји несаглашност са пријављеним, реалним стањем имовине и прихода.

"То се ради на основу информација које добијамо између секторске сарадње саме Агенције, других државних органа, затим притужби физичких и правних лица или на основу информација из медија", навела је Кршикапа.

Према њеним речима, након извршених провера Агенција "затвара" предмет или тако што утврди да нема несагласности у пријављеној имовини и приходима или, како је објаснила, покреће поступак и иницира поступање неких других државних органа.

"По завршетку контроле, обавестићемо јавност о резултатима. Не постоји рок у којем морамо да завршимо ванредну контролу, она зависи од околности случаја, од тога шта се проверава, укрштања података...", каже саговорница Танјуга.

Додала је да Агенција за борбу против корупције, у складу са законом о Агенцији и годишњим плановима провере имовине и прихода функционера, спроводи редовну контролу којом је у овој години било обухваћено 307 функционера.

"Током 2017. године били су обухваћени народни посланици који нису били у претходном мандату скупштине, чланови владе који нису били у претходном сазиву, судије Апелационог суда и јавни тужиоци Апелационог тужилаштва у Београду", рекла је директорка Агенције за борбу против корупције.

Кршикапа каже да је у 2016. години био покренут 21 поступак ванредне контроле, као и да је у току провера пет извештаја из прошле године.

Према закону, функционери за које се утврди да су у извештају о приходима и расходима навели непотпуне или лажне податке могу бити новчано кажњени или осуђени на затворску казну од шест месеци до пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи