"Изазови на путу ка ЕУ захтевају јачање сарадње земаља региона"

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је у Будимпешти да изазови са којима се суочавају земље региона на путу ка чланству у Европској унији (ЕУ) захтевају јачање међусобног поверења и сарадње кроз заједничке пројекте и кроз рад на проширењу регионалних економских и политичких капацитета ради опште стабилности и развоја.

Маја Гојковић је на отварању Конференције председника парламената Западног Балкана, говорећи на тему "Европске интеграције: резултати и аспирације" рекла да је регионална сарадња један од стратешких приоритета спољне политике Србије.

Наводи да главни задатак данашње генерације политичара на Западном Балкану мора бити очување мира и стабилности, спровођење неопходних реформи и стварање просперитетног простора за живот младих.

Додаје да председници парламената Западног Балкана имају обавезу да отворено разговарају и о унутрашњим изазовима са којима се суочава ЕУ.

"Уверена сам да те тешкоће не искључују наставак политике проширења, већ да, напротив, указују на потребу већег јединства и снажније интеграције. При томе, Западни Балкан се мора посматрати као део решења и као интегрални део Европе", рекла је председница Скупштине и изразила очекивање да ће Србија до краја године отворити још три поглавља.

Конференцију је отворио домаћин скупа председник Парламента Мађарске Ласло Ковер, који је рекао да се Мађарска залаже за европске интеграције Западног Балакана и да регион може да рачуна на подршку Парламента те земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи