"Западни Балкан ће бити приоритет бугарског председавања Унијом"

Министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захариjева изјавила је данас да ће главни приоритет током бугарског председавања ЕУ бити Западни Балкан и његова европска перспектива.

Приоритети предстојећег шестомесечног бугарског председавања ЕУ, које почиње 1. јануара наредне године, били су тема разговора генералног секретара Савета за регионалну сарадњу Горана Свилановића и Захаријеве, која је и заменица премијера за реформу правосуђа.

Захаријева је, како се наводи у саопштењу Савета за регионалну сарадњу, изразила намеру своје земље да настави са јачањем сарадње ЕУ са регионом кроз практичне мере, као што је, на пример, неопходна енергетска инфраструктура.

Истакла је да је бржа интеграција у ЕУ већ препозната као главни приоритет економија у региону.

Додала је да Западни Балкан треба да искористи ову јединствену прилику, јер ће Саветом Европске уније заредом председавати пет земаља чланица ЕУ које се залажу за даље проширење - Естонија, Бугарска, Аустрија, Румунија и Хрватска.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић нагласио је да регион може имати користи од сарадње, окренуте ка будућности, између ове организације и Бугарске у својству председавајуће Саветом ЕУ.

"Радујемо се предстојећем бугарском председавању ЕУ, и јакој жељи и амбицији да се током прве половине 2018. године више пажње посвети Западном Балкану. Савет и Бугарска могу сарађивати на промоцији заједничких интереса региона и подржати позитиван замах у регионалној сарадњи створен ове године", истиче Свилановић.

Свилановић је, истиче се, Информисао министарку о активностима Савета за регионалну сарадњу, а посебно оним везаним за спровођење вишегодишњег акционог плана (МАП) за Регионални економски простор (РЕА) Западног Балкана, којег су лидери из региона потврдили овог љета у Трсту, и о активностима ове организације у том смислу.

"МАП смо припремили с циљем да се омогући несметан проток роба, услуга, капитала и висококвалификоване радне снаге, што ће регион учинити атрактивнијим за улагања и трговину те на тај начин убрзати његову европску перспективу и допринети економском расту", рекао је Свилановић.

Изразивши задовољство што има прилику да каже да је спровођење вишегодишњег акционог плана већ почела, Свилановић је рекао да ће и Савет за регионалну сарадњу настојати да утврди везе и могућности да у своје интервенције, које су у функцији подршке остваривању резултата дефинираних вишегодишњим акционим планом, укључи учеснике Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Двоје званичника је разговарало и о конкретним активностима бугарског председавања ЕУ и најављеном састанку премијера економија Западног Балкана и Европске уније који се треба одржати у мају 2018. у Бугарској.

Такође су се, како се наводи, дотакли и чињенице да је следеће године десетогодишњица од званичног почетка рада тог савета обележеног на састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи у Софији, 27. фебруара 2008. године.

Сложили су се да ова годишњица представља прилику да се истакне рад и постигнућа Савета, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи