Консултације Европске спољнополитичке службе и Министарства спољних послова

У Београду су одржане прве неформалне политичке консултације Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) и Министарства спољних послова на којима су размењена мишљења о најважнијим спољнополитичким темама од обостраног интереса.

Делегацију Европске спољнополитичке службе је предводио заменик генералног секретара и политички директор Европске спољнополитичке службе Жан Кристоф Белијар, док је испред Министарства делегацију предводио амбасадор Зоран Вујић, политички директор Министарства спољних послова.

"У јануару 2017. године су одржане заједничке политичке консултације Европске спољнополитичке службе и представника министарстава спољних послова са Западног Балкана у Бриселу, али су ове консултације прве такве билатералне консултације ЕЕАС у нашем региону", саопштено је из МСП-а.

Размењена су мишљења о најважнијим спољнополитичким темама од обостраног интереса.

Две стране су се, како се наводи, сложиле да је директна и искрена размена мишљења веома важна, имајући у виду бројна актуелна дешавања у свету и веома блиску сарадњу Србије и ЕУ на спољнополитичком плану, а нарочито имајући у виду чињеницу да је Србија кандидат за чланство у Европској унији, који води преговоре о чланству и да су, у том смислу, на дневном реду и питања која се тичу заједничке спољне, безбедносне и одбрамбене политике, а нарочито у погледу постепеног усаглашавања позиција Србије са ставовима ЕУ.

Министар Дачић је, додаје се, искористио је прилику за краћи сусрет са Жан Кристофом Белијаром, како би пренео очекивања да ће ова врста дијалога две стране омогућити појачано међусобно разумевање позиција сваке стране, наставак унапређења сарадње и помоћи даљем напретку у преговарачком процесу Србије, узимајући у обзир значај спољнополитичког деловања и ангажмана Србије у процесу европских интеграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи