Брнабићева и Дачић са Данијелсоном

Генерални директор Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон састао се у Београду са премијерком Србије Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је у разговору са генералним директором за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије Кристијаном Данијелсоном да пуноправно чланство у Европској унији представља спољнополитички приоритет Србије.

Она је истакла и да је место читавог региона у Унији, јер без укључивања Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Премијерка је нагласила да Србија наставља да спроводи свеобухватне реформе у бројним секторима кроз које тежи да модернизује друштво и државу и успостави снажне институције, чији је рад заснован на демократским принципима и пуном поштовању владавине права и додала да се нада да ће ускоро доћи до отварања нових поглавља у преговарачком процесу.

Брнабићева је навела да Србија види јачање регионалне сарадње на Западном Балкану као једну од основних полуга за наставак политике помирења у региону и да жели да буде активан и кредибилан партнер у свим регионалним иницијативама и процесима.

Додала је да је потписивање Уговора о транспортној заједници и консензус свих из региона и Европске комисије, да седиште будућег секретаријата буде у Београду, од великог значаја и за Србију и за регион.

"Јункеров говор додатни подстицај"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, на маргинама Београдског безбедносног форума, разговарао је са генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном.

Саговорници су разменили мишљења о даљем напретку Србије у европским интеграцијама, Берлинском процесу и унапређењу видљивости Европске уније у Србији, саопштио је МСП.

Заједнички су оценили да говор председника Европске комисије Жан Клод Јункера о стању Уније пружа додатни подстицај за напредовање и јасније оцртава европску перспективу Србије.

Изразили су очекивање да до краја године буду отворена нова преговарачка поглавља и на тај начин одржи постојећа динамика приступних преговора Србије.

Сложили су се да је Берлински процес изузетно позитивна иницијатива, са политичког и економског аспекта, која доприноси стабилизацији региона, као и артикулацији заједничких интереса.

Иако је Европска унија највећи трговински партнер Србије, при чему је чланство у Унији наш главни стратешки циљ, сложили су се да је потребно да се заједничким напорима учини више на унапређењу видљивости Европске уније у Србији, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи