Могерини: Услови за напредак Косова

Висока представница ЕУ Федерика Могерини рекла је министру спољних послова Косова Беџету Пацолију током његове прве посете Бриселу, да је Косово с новом владом "у добром положају да може да напредује" у спровођењу услова за либерализацију визног режима.

Федерика Могерини је поновила снажну преданост перспективи Европске уније за цео Западни Балкан, "тако да на крају њеног мандата остварени напредак буде неповратан за свих шест партнера", наведено је у саопштењу после разговора с Пацолијем, у четвртак поподне.

Ратификација споразума о граници с Црном Гором и постизање резултата у сузбијању организованог криминала и корупције преостали су услови за либерализацију режима виза, прецизирала је Могерини.

На састанку је било речи о програму ЕУ за интеграцију Косова, и дијалогу Београд-Приштина уз посредовање ЕУ.

Пацоли је по завршетку посете изјавио да је оптимиста када је дијалог Београда и Приштине у питању.

"Мој циљ је што боља сарадња Косова са регионом, а поготово са Србијом", рекао је Пацоли за Танјуг.

Пацоли је први члан нове косовске владе који се састао са званичницима ЕУ у Бриселу, а после разговора са комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом рекао је да је оптимиста када је реч о наставку дијалога са Београдом.

"Ја сам велики оптимиста, јер је господин Вучић отворио неколико могућности. Ми морамо користити сваку добру ствар, узети, студирати, ставити на сто и радити на томе. Ја сам то захтевао већ давно и увек сам био свестан да само искрени дијалог може помирити тај крај. Бићу најсрећнији човек ако се једног дана тај крај помири. Ми смо живели некада заједно и живот мора продужити тако", рекао је Пацоли, одговарајући на питање Танјуга како види наставак дијалога Београда и Приштине.

Пацоли је оценио да је нова косовска влада "динамична", да добро сарађује и ради, а да је "посебна предност њена мултиетничност".

"Посланици српске заједнице, ја их називам 'Косовари српског говорног подручја', знају јако добро да они морају да раде све за добробит своје заједнице. Нормално је да ћемо сарађивати и у границама могућности радити све да се њихово присуство у парламенту и влади Косова оправда код њихових гласача", рекао је Пацоли.

На питање Танјуга какав је план нове косовске владе када је реч о формирању војске Косова, Пацоли је одговори да "нема ванредних ситуација", да ће "све бити добро" и да је он у Брисел дошао да би се упознао са ЕУ званичницима, да би их прво саслушао, а онда дејствовао.

"Влада ће се концентрисати на економске реформе. Наш циљ је да до краја следеће године имамо економски раст виши од пет процената. То утиче на добробит народа и квалитетнији живот", рекао је Пацоли.

Додао је и да би његов лични циљ био економски раст на Косову од 10 процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи