Иницијатива младих представила "Водич за унутрашњи дијалог о Космету"

Поводом позива председника Републике Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Космету, Иницијатива младих за људска права представила је документ у коме нуди оквир који сматра веродостојним као "водич" за шири друштвени дијалог и аргументован разговор о Космету.

Кроз документ, под називом "Водич за унутрашњи дијалог о Косову", Иницијатива излаже 10 принципа према којима би дијалог требао да буде враћен у институције државе Србије и постављен на вредностима одговорности, инклузивности и транспаретности.

"Иако поздрављамо идеју ширег друштвеног дијалога о Косову и Метохији, на чему као организација цивилног друштва радимо већ непуних 15 година образујући и повезујући младе оба друштва, сматрамо да предложена идеја дијалога, како је до сада изложена, неће допринети сарадњи и помирењу два друштва уколико не буде важна тема у институцијама државе Србије и усмерена ка преузимању одговорности за погрешну политику према Косову", истиче се у саопштењу Иницијативе.

У осврту на оно што се до сада могло чути, Иницијатива наводи да је било пуно општих места, а да "фрустрира то што је маргинализован сваки покушај да се разговара о питању Космета на рационалним и аргументованим основама, без митоманије и у циљу повезивања два друштва".

Међу принципима које предлаже Иницјатива су признање одговорности државе Србије за ратне злочине почињене на КиМ, као и признање свих досадашњих преговора и других преузетих међународних обавеза Србије о Космету, јер унутрашњи дијалог не сме кренути од нулте тачке као да ранијих преговора није било.

Дијалог, кажу, треба водити у институцијама уместо преко медија, односно успоставити га унутар Народне скупштине и у њега укључити релеватне државне институције (скупштинске одборе, министарства, агенције, универзитете итд.) уз представнике цивилног друштва и медије.

Предлажу и да се призна за сада једини веродостојан попис свих жртава рата на Космету који је презентовао Фонд за хуманитарно право.

Стратешка оријентација земље ка европским интеграцијама не сме бити доведена у питање без обзира на резултат унутрашњег дијалога о КиМ.

Међу принципима су и одрицање од поделе и размене територија са Косметом, као и заговарања политика заснованих на етничком принципу, те потреба процесуирања ратних злочина - Србија и Космет морају међусобно подстицати једна другу да ефикасније процесуирају одговорне за ратне злочине.

Посебан фокус Србије мора бити подршка Косову и Метохији у светлу новоформираног Специјалног суда за ратне злочине на Космету од 1998. до 2000. године.

На крају "Водича" се наводи да се често заборавља на повезаност европских интеграција Србије и питања Космета.

"Спознаја о томе на којој позицији јесмо као друштво према Косову и Метохији и преузимање одговорности за погрешну политику у претходних неколико деценија, први су кораци ка, закаснелом али неопходном, унутрашњем дијалогу о Космету", наводи се у документу Иницијативе младих за људска права.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи