Реорганизација здравства на КиМ

Влада Србије планира трансформацију мреже здравствених установа на Косову и Метохији у којима је запослено 4.823 људи, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић и најавио нову испоруку лекова почетком новембра и нова запошљавања.

На седници скупштинског Одбора за КиМ, Векић је рекао да је од укупног броја запослених у здравственом систему на КиМ, њих 599 радно ангажовано у централној Србији, те да ће се након њихове интеграције у здравствене установе у којима годинама раде и трансформације мреже отворити толико нових радних места на КиМ.

Векић је рекао да је реорганизацијом предвиђено седам здравствених установа на КиМ, односно спајање и гашење појединих установа, али и истакао да нико од запослених неће остати без посла.

Прецизирао је да су новом мрежом предвиђени КБЦ Приштина и КБЦ Косовска Митровица, домови здравља у Пећи и Штрпцима, Здравствени центар Гњилане, Апотека Косовска Митровица и Завод за јавно здравље Косовска Митровица.

Векић је навео да је до сада у мрежи било предвиђено постојање 30 здравствених установа од којих је функционисало 23.

Од 2014. у здравствени систем Србије на КиМ из буџета је издвојено 95 милиона динара, каже Векић.

Представници Канцеларије за КиМ рекли су на седници одбора, којој су присуствовали и поједини начелници управних округа на КиМ рекли су да у здравствени систем Србије поверење имају и Албанци у покрајини који долазе и у северну Косовску Митровицу у КБЦ који је добро опремљен.

У расправи, чланови одбора из опозиције критиковали су мала издвајања за здравство на КиМ, изразили су сумњу у тачност података у извештају Министарства здравља, те оценили да је квалитет здравствених услуга лош и да су апотеке празне јер нема лекова.

На те примедбе Векић уверава у тачност свих података који су, каже, прикупљени директно на терену и наводи да је снабдевање лековима уредно и да ће следећа испорука бити у првој недељи новембра.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић каже да разуме поједине оправдане критике и жељу да се стање унапреди.

Поводом сумњи да нема лекова, Ђукић је обећао да ће већ сутра фармацеутски инспектор отићи на КиМ и парламент известити о налазу.

На примедбе да здравствене установе на КиМ немају потребну опрему, Ђукић је рекао да КБЦ Косовска Митровица има и скенер и ултразвук и рендген, а да је у плану изградња ангиосале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи