"Очекујемо наставак подршке Велике Британије Западном Балкану"

Србија очекује да Уједињено Краљевство настави да пружа подршку земљама Западног Балкана на њиховом путу помирења и стабилности на корист свих њихових грађана, истакао је потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић у разговору са делегацијом британског Дома лордова, коју предводи лорд Хаувел од Гилфорда.

Маринковић је посету оценио као значајну за сарадњу две земље и унапређење, како политичких, тако и економских, али и свих других односа.

Навео је да је фокус Србије регионална сарадња и унапређење односа међу земљама Западног Балкана, чему посебно доприноси Берлински процес, који подржава и Уједињено Краљевство.

Такође је оценио да Србија и Уједињено Краљевство имају пуно простора за сарадњу, као и да се нада њиховој ангажованости по питању сарадње у области одбране, економије, нових инвестиција и повећању трговинске размене.

Маринковић је истакао да Србија очекује подршку и када је у питању мигрантска криза, током које се показала као поуздан партнер, и изразио спремност Србије да се ангажује у борби против тероризма, где као мала земља може да да свој допринос у борби против ове пошасти 21. века.

"Пут ка ЕУ је наш једини пут, ми желимо да постанемо чланица ЕУ због наших грађана и желимо да усвојимо највише европске стандарде и норме и постанемо модерна држава", навео је Маринковић говорећи о процесу европских интеграција.

Он је посебно нагласио да Србији не одговара нестабилност у било којој земљи региона, јер се то одражава, између осталог, и на економске показатеље, и изразио наду да ће се јачањем сарадње у региону доћи до реализације инфраструктурних пројеката и бољег повезивања народа на овим просторима.

"Интерес Републике Србије је имплементација Бриселског споразума, чијим потписивањем смо показали да желимо решавање проблема дијалогом. Нама је важно да дијалог траје и да има континуитет, како би се обезбедила сигурност Србима који живе на Косову и Метохији, као и да у сарадњи са албанском страном омогућимо решавање питања свакодневног живота људи на Косову и Метохији", нагласио је Маринковић.

Лорд од Гилфорда је оценио да се свет и ЕУ мењају и да те промене овом делу света доносе нове прилике и изазове. Он је посету Србији оценио као добру прилику за унапређење сарадње, ако не у оквиру ЕУ, онда свакако у другим областима.

Парламентарце Уједињеног Краљевства посебно је занимало питање подршке њихове земље Србији по питању мигрантске кризе, али и начин на који се у српском парламенту води дијалог о процесу придруживања ЕУ, односи са Босном и Херцеговином, као и односа према Косову и Метохији.

У саставу делегације Дома лордова Парламента Уједињеног Краљевства, поред Гилфорда, били су и бароница Хилтон од Егардона, лорд Пурвис од Твида и лорд Вуд од Енфилда, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи