Јоксимовић: Извеснија европска будућност Србије

Србија сада има извеснију европску будућност на коју су утицале унутрашње реформе у земљи, Јункерова стратегија о проширењу, али и најављени континуитет у немачкој спољној политици и политици према Балкану, изјавила је у Бриселу министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Немачка ће без обзира ко формира владу у Берлину, наставити са политиком приближавања Западног Балкан и Србије ЕУ, рекао је Макалистер после разговора са Јоксимовићевом.

После састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Макалистером у Бриселу, Јадранка Јоксимовић је изјавила да је  јако важно што је Макалистер као високо рангирани политичар у Немачкој најавио континуитет у спољноји европској политици Немачке.

"Немачка је несумљиво један од политичких и економски мотора ЕУ. Ми као земља кандидат тако можемо да очекујемо једну стабилну европску политику посебно и у погледу даљег проширења", изјавила је Јоксимовићева.

Министарка Јоксимовић је Макласитера, а раније данас и амбасадоре земаља чланица ЕУ, обавестила о свему што Србија ради у погледу реформских процеса у земљи, на првом месту када је у питању владавина права. Разговарало се такође и о отварању нових поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

"Ми верујемо да до краја ове године можемо да отворимо бар три поглавља. Да ли ће бити организована једна конференција у октобру, а једна у децембру или ће сва спремна поглавља сачекати децембар то је питање и договора и административних процедура између земаља чланица. Добра волља постоји и верујем да ћемо наставити позитиван тренд у погледу отварања преговарачких поглавља", нагласила је Јоксимовићева.

Она каже да је на Србији да ради свој део посла на унутрашњем плану, у циљу испуњавања реформи, али на првом месту у циљу бољег живота грађана Србије, и да о томе обавести ЕУ.

Министарка Јоксимовић је оценила да у ЕУ у овом тренутку постоји још позитивнија атмосфера када је реч о европском путу Србије и да је агенда о приступању Србије и Црне Горе, са перспективом до 2025. године, коју је представио председник Европске комисије Жан Клод Јункер, наишла на добар пријем међу земљама чланицама.

"Наш план је да до 2021. или 2022. године у потпунисти будемо усаглашени са европским стандардима и онда да крене уобичајна процедура у државама чланицама где се у парламентима ратификује ново проширење или се тим поводом одржи референдим који је могућ и у држави кандидату. Врло смо реалистични и врло је позитивно то што је председник Јункер дао једну видљивију и опипљивију перспективу", нагласила је Јоксимовићева.

Министарка за евроинтеграције сутра ће се у седишту Европске комисије у Бриселу састати са европским комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом са којим ће потписати део секторске буџетске подршке у виду 27,5 милиона евра бесповратних ЕУ средстава за реформу образовног система у Србији.

Немачка наставља да води Западни Балкан ка ЕУ

Председник Спољнополитичког одбора Европског парламента и известилац за Србију Дејвид Макалистер каже да ће Немачка, без обзира ко формира владу у Берлину, наставити са политиком приближавања Западног Балкан и Србије ЕУ.

Он је после разговора са министарком за евроинтеграције Србије Јадранком Јоксимовић изразио уверење да ће Ангела Меркел добити нови мандат на месту канцеларке и подсетио на њену посвећеност Западном Балкану и регионалној стабилности.

"Као политичар који долази из Немачке желео бих да нагласим да после наших парламентарних избора који год резултат јесте и каква год се влада формира у Берлину сигуран сам да ће Немачка наставити са својим конструктивним вођењем Западног Балкана, а посебно Србије, ближе ЕУ", поручио је Макалистер. 

Он је такође изнео уверавање да ће Србија до краја године напредовати на свом путу ка ЕУ и отворити још нових поглавља у својим приступним преговорима.

"Ако су добро припремљена, поглавља би требало да буду отворена. То је моја порука. Ми желимо да наградимо и нагласимо добар напредак који је Србија остварује", изјавио је известилац ЕП за Србију.

Макалистер каже и да у потпуности подржава план председника Европске комисије Жана Клода Јункера о персепективи проширења и уласка Србије и Црне Горе у ЕУ до 2025. године.

"Одувек сам говорио да када Србија буде спремна да уђе у ЕУ она би требало да уђе. Када ће то да буде у највећој мери зависи од спремности Србије да примени непоходне реформе. Много је већ урађено, још има доста да се уради, али Србија заслужује сву подршку своји ЕУ партнера и пријатеља", каже Дејвид Макалистер.

Када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, Мекалистер напомиње да је на њима да се договоре о новим корацима, али и да примене већ постојеће договоре. Он је том приликом посебно позвао нову владу у Приштини да испуни свој део обавеза. 

"Сада када коначно имамо нову владу на Косову, желели бисмо да видимо да Косово примењује оне договоре који су на њима да их примене", наглашава Макалистер.

Он је истовремено поздравио инициајтиву председника Србије Александра Вучића о отпочињању унутрашњег дијалога о Косову.

Овом приликом известилац за Србију у Европском парламенту најавио је прву посету премијерке Србије Ане Брнабић Бриселу и дебату коју ће премијерка Брнабић и посланици Спољнополитичког одбра ЕП одржати 10. октобра о стању на Западном Балкану и напретку Србије на путу ЕУ интеграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи