Чанак: Лоша вест – ЕУ није довршен пројекат...

Председник Лиге социјалдемократа Војводине и председник парламентарног одбора за европске интеграције Ненад Чанак изјавио је да је очигледно да динамика отварања поглавља у преговорима са ЕУ не зависи само од српске стране, већ и од европских партнера.

"Имамо десет отворених поглавља, за три поглавља су израђене и достављене преговарачке позиције, девет је упућених писама председавајућег са мерилима за отварање поглавља, 11 је позива да предамо преговарачку позицију – немамо мерила за отварање, један извештај са скрининга је у поступку усвајања у телима Савета ЕУ...", сумира Чанак u интервјуу Танјугу и истиче да би био задовољан да је Србија ушла у ЕУ 2007. године.

"Од Србије зависи којом брзином може да ради реформе у друштву и да отвара поглавља. Али, то не значи да ће истом брзином долазити одговори са друге стране", каже Чанак и указује да ће, како будемо ишли даље, бити све више проблема.

"Добра вест је да постоји нека врста џентлменског договора да се Хрватска односи према Србији као Словенија према њима – да не блокира улазак у ЕУ. А лоша вест је да ЕУ није довршен концепт и да ми своје место морамо проналазити изнова", рекао је Чанак.

На питање о могућности да балканске државе – кандидати за чланство заједно уђу у ЕУ, о чему се у последње време спекулиуше, одговара: "Не знам да ли ћемо сви заједно да уђемо, али, ако не уђемо – онда ћемо сви заједно да пропаднемо".

У разговору о отвореним политичким питањима у домаћој јавности, у осврту на позив председника Србије на унутрашњи дијалог о Косову, понавља да ће се одазвати, јер, истиче, "ко год одбија разговор, мора да да јасан одговор шта је алтернатива разговору".

"Ја сам политички био активан и у време када је председник државе био неко са ким се није могло разговарати, рецимо Слободан Милошевић. И онда смо били на улицама, а њега су чували кордони његових оружаних снага. Ту није могли бити ни разговора, ни договора. Значи, мора се разговарати или идемо на револуционарне начин функционисања, да се организује устанак, па 'коме обојци, коме опанци', али је проблем у томе што некако не видим да постоји баш нека не знам каква енергија за не знам какво устанчење", каже лидер ЛСВ-а.

"Косово треба да призна Србију" 

Подсећа да је још у председничкој кампањи врло јасно рекао да би као председник, уколико би био у позицији да о томе говори, био спреман да прихвати независност Косова, а на питање да ли ће то предложити Вучићу, чанак одговара: "Не. Ја сам рекао шта бих ја урадио".

С друге стране, истиче, и да Косово треба да "призна" Србију, њене легитимне интересе, инвестиције, те власничку структуру над јавним ресурсима и предузећима".

Подсећа, наиме, да су развијене републике и покрајина Војводина деценијама кроз фонд за неразвијене републике и покрајину Косово финансирале неке ствари.

Објашњавајући зашто би био спреман да прихвати независност јужне покрајине, Чанак каже да се далеко више може урадити дипломатским путевима и када постоје партнерски односи са неком земљом, него да се то оставља "параполитичким, парадипломатским и, на жалост, паравојним координатама".

Питање статуса Косова ће, указује, бити и главни изазвов када је реч о промени Устава, не зато што је, каже, то најважнија ствар, већ зато што је најзапаљивија реторичка тема коју ће многи покушати да злоупотребе.

Сматра, иначе, да начелно постоји снага да се спроведу промене Устава, али није сигуран да постоји снага да се направе промене на боље.

"Шта би значиле промене на боље? Лако ћете убедити просечног грађанина у Србији да је било каква идеја децентрализације почетак нових распада, а тешко ћете га убедити да је за лош живот у Србији одговорна централизација", каже Чанак који је у председничкој кампањи говорио о томе да Устав треба мењати управо стога што актуелни "централизује Србију".

"Питање Војводине гурано под тепих"

На питање да ли очекује да ће до краја године бити усвојен Закон о финансирању Војводине, Чанак подсећа да се то није десило већ десет година и да сумња да ће "преко ноћи да се деси".

Мисли да ће питање Војводине и њене аутономије, њеног историјског права на различитост итд, по сваку цену бити гурано под тепих, посебно од стране опозиције, која се, напомиње, сматра "правом".

"Како то да та 'права" опозиција никако да се сети да је Војводина била аутономна покрајина, пре него што је Србија постојала. Тридесет година раније је Војводина добила аутономију, него што је Србија постала међународно призната држава", каже и наводи да је 1848. настала Војводина, а 1878. Берлинским конгресом дефинисана Србија као независна држава.

"Шта хоћу да вам кажем? Ја се уопште не ослањам на те историјске ствари, зато што нит' је Србија оно што је била 1878, нит' је Војводина оно што је била 1848. године. Али, кад стално слушам та трућања о 'историјским границама' и 'историјским територијама', о 'историјском праву' и тако даље, шта ћемо да радимо кад се стварно покрене питање историје, па погледамо шта се стварно у историји десило, па крену приче о 'славним данима царства Душановог', а заборави се да је за време Душановог царства главни град Србије било Скопље, а Београд се звао Нандорфехервар и био у Мађарској?", запитао је лидер ЛСВ-а.

"Гаранције за Младића – знак да нема отклона од 90-тих"

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак сматра да Влада Србије не треба суду у Хагу да упути захтев за пуштање на привремену слободу хашког оптуженика Ратка Младића, јер би Србија тиме показала да није направила отклон од политике деведесетих година, чији је Младић био "егзекутор".

"Давањем гаранција за Младића би се направио озбиљан морални пад у региону, а онда би се поставило питање како би и по којој основи Србија могла уопште да спомене злочине над Србима и злочинце у другим државама, које су учествовале у ратовима", рекао је Чанак за Танјуг.

То би, каже, било исто као када је држава својевремено плаћала милион долара за човека, Миладина Ковачевића, који је у тучи у кафани убио или бацио у кому неког у Америци, што је била будалаштина.

"Такав криминалац треба да одговара за дело које је починио тамо где га је направио", а исто, сматра Чанак, важи и за Ратка Младића, према коме, како каже, осећа као и према Радовану Караџићу, само и искључиво најдубљи презир. 

Истиче да је, лично, био уверен да се Младић жив неће дати у руке Хагу.

"Здравствено стање десетина хиљада мртвих који су остали за њим (Младићем), не може ни да се побољша, нити да се погорша, али би се здравствено стање њихових рођака и пријатеља јако погоршало када би чули да је њихов 'убица' неко иза кога стаје држава Србија", саркастично је закључио лидер ЛСВ-а.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи