Триван: Србија покреће низ еколошких иницијатива у региону

Србија ће у предстојећем периоду покренути низ еколошких иницијатива у региону и у томе ће имати подршку Грчке, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван, који борави у званичној посети Атини.

Триван је разговарао са својим грчким колегом Сократисом Фамелосом и са Јанисом Циронисом, министром задуженим за подстицаје у пољопривреди, саопштило је ресорно министарство.

Фамелос је изјавио да "од данас почињемо чврсту сарадњу пријатеља" и додао да ће "врата те сарадње бити отворена и за друге".

Прихватио је позив да до краја године дође у Србију, предводећи политичко-пословну делегацију у којој ће бити двадесет грчких компанија које послују у области животне средине.

Том приликом биће потписан и меморандум о сарадњи два министарства.

Министар Триван је истакао да "почињемо регионалну сарадњу управо из Грчке, јер нас за њу вежу дубоки пријатељски односи".

Нагласио је да ће Србија у предстојећем периоду покренути низ еколошких иницијатива у региону и да ће имати подршку Грчке у томе.

"Имамо снажну подршку Грчке и у европским интеграцијама Србије, посебно у преговорима о поглављу 27, у чему ће нам грчка искуства бити драгоцена", рекао је министар Триван.

Грчки министар Циронис рекао је да због великог и дуготрајног пријатељства српског и грчког народа сарадња две земље не може имати границе.

Нагласио је да животна средина није трошак, него инвестиција која може да отвори многа радна места у обе земље.

У сусретима министра Тривана са грчким министрима доминирале су теме из области отпада, отпадних вода, климатских промена, бујица, суша, пожара.

"Једно од најснажнијих оружја за борбу против климатских промена у Србији биће пошумљавање, које ћемо сада као министарство подржавати са републичког нивоа, као што је то раније рађено у Београду са нивоа Секретаријата за заштиту животне средине", подвукао је министар Триван.

Поручио је да Србија доживљава Грчку као изузетног пријатеља.

"Захвалили смо на подршци јединству наше земље са Косовом и Метохијом као неодвојивим делом Србије, на непризнавању Косова као самосталне државе и противљењу Грчке да такво Косово постане члан Унеско", истакао је министар Триван.

Министар Триван ће наставити посету Атини разговорима са представницима грчког парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи