Ји: Недостаје спремност ЕУ за трансформацију региона

Званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји истакао је на Бледу да су интеграције и трансформација Западног Балкана у интересу Брисела и региона. Спремност европских институција за то је оно што тренутно недостаје, сматра Ји.

Истичући да је Европска унија можда најважнија појединачна снага за остваривање просперитета и мира у Европи у историји, амерички званичник истиче да земље региона морају да поседују максималну вољу да се трансформишу како би постале чланице ЕУ.

Како је оценио Ји, неке земље Балкана нису донеле ту одлуку и нису опредељене до краја чланство у ЕУ.

"Једном сам разговарао са једним званичником из региона и питао га: Зашто не ставите сва јаја у ЕУ корпу, односно зашто се не посветите 100 одсто критеријумима из 'аки комунитера' (збир свих прописа које земља кандидат мора да усвоји на путу ка ЕУ), зашто седите на две столице у исто време?", рекао је Ји на Бледском стратешком форуму.

Према његовим речима, одговор је био да земља не седи на две столице у исто време, већ држи две гране и да једну неће пустити све док не буде сигурна да је друга грана максимално чврста.

"Тако да је то двострани процес и ЕУ мора да буде потпуно спремна да прихвати оне које треба да се трансформишу, а те земље треба да да буду сигурне 100 одсто да желе да буду део ЕУ, а не 50 одсто", истиче амерички званичник.

"Реформе су кључне и неопходне за транформацију", поручио је амерички званичник, додавши да институције ЕУ, НАТО или било које друге треба да буду спремне да прихвате да је и у њиховом интересу да се трансформација догоди", што по оцени Јиа, недостаје.

"Сасвим је могуће да земље региона остану изван ЕУ, иако је од виталног интереса да их Брисел има у свом чланству", закључио је Брајан Хојт Ји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи