Отворен Бледски стратешки форум

Европа је суочена са многим глобалним изазовима, на које мора пронаћи одговоре, а у свему томе веома је битно да ЕУ буде што више интегрисана, шампион у владавини права, способна да се суочава са изазовима нашег доба, рекли су данас, отварајући 12. Бледски стратешки форум, председник и премијер Словеније Борут Пахор и Миро Церар. Истакли су да је од великог значаја примена одлуке Арбитражног суда о граници Словеније и Хрватске у Пиранском заливу, као доказ владавине права.

Премијер Словеније Миро Церар је указао да промене не доносе само добре ствари, већ и поделе, због неједнакости у развоју.

"Суочени смо са повећањем броја нових изазова широм света. Све је то нова реалност, посебно за Европу, која је прошла кроз дуг период мира и просперитета. Изазови са којима се суочавамо захтевају нове приступе. Нема примера из прошлости које можем да искористимо", нагласио је он.

Истакао је да су изазови пре свега неједнакост, климатске промене и несигурност, чиме су погођени сви континенти, све земље, сва друштва, а тако и сви појединци.

Климатске промене, како је нагласио, постале су глобални проблем, као и тероризам, а са тим проблемима немогуће је да се суочавају земље појединачно, биле оне мале или велике.

Неједнакост у развоју, према његовим речима, води ка поделама и узрок је миграције.

"Уверен сам да морамо учинити више да људи могу живети боље и безбедније у својим земљама", рекао је Церар.

Изразио је жаљење што је једна чланица ЕУ одлучила да напусти Унију и додао да ЕУ сви ти тестови и изазови чине снажнијом.

Истакао је да у решавању са проблемима и суочавању са изазовима треба веровати у снагу дијалога и компромиса.

"Мора грађанима бити објашњењо где идемо и зашто компромиси морају бити направљени. Компромисе једино не можемо правити када је реч о демократији и владавини права. Непоштовање владавине права даје повод за неповерење", поручио је Церар.

И потпредседник ЕК Франс Тимерманс је поручио да има разлога за оптимизам. "Брегзит је имао отрежњујући ефекат, али су и амерички избори отрезнили остатак Европе", рекао је Тимерманс.

Церар о одлуци Арбитражног суда

Церар је нагласио да је Словенија привржена примени одлуке Арбитражног суда о Пиранском заливу и додао да је њен циљ да постигне то кроз дијалог са суседом Хрватском.

"Тиме би две земље затвориле питање које је стварало тензије дуго време, а дали би и позитиван пример региону како се важна питања могу решити", објаснио је Церар.

Рекао је да ће, ако Хрватска то не буде желела, словеначка влада бити принуђена да нађе начине да се сусед натера на поштовање владавине права.

Председник Словеније рекао је да је на прошлогодишњем Форуму на Бледу била присутна огромна забринутост за будућност ЕУ.

Указао је да се ове године одржава серија избора, и да се видело да се политичке снаге, које се боре за заједништво, нису предале, већ да постоји одлучност да се одбране европске вредности и Унија.

Пахор је изразио наду да ће немачко-француска иницијатива, која има за циљ јачање ЕУ, после избора у Немачкој, добити на елану.

"У нашем је интересу да ЕУ буде снажна споља и унутра, да буде стратешки партнер САД и Русије", рекао је он истичући да су од виталног значаја по европску безбеддост добри односи са Русијом.

Када је реч о владавини права, Пахор је истакао да је она битна у европском контексту, као и на националном нивоу.

Према његовим речима, због тога је у интересу и ЕУ да се одлука Арбитражног суда о Пиранском заливу поштује и примени.

Указао је да је потребна политичка храброст и да су услови за решење овог провлема повољни.

"Словенија и Хрватска су чланице ЕУ и то омогућава лакше решење спора", уверен је Пахор додајући да, ако се не нађе солуција у духу заједништва, то може водити ка јачању национализма.

Прилагођавање новој реалности

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец отворио Бледски стратешки форум, уз поруку да је циљ овог скупа да пружи неке одговоре на питање како се прилагодити новој реалности.

"Треба нам шанса и иницијатива да разговарамо о новој реалности и будућим корацима. Нова реалност су сталне промене. Глобално се суочавамо са бројним изазовима, некада радикалним и деструктивним, тероризмом, оружјем за масовно уништавање, а ту су и људска права која су и даље под знаком питања", рекао је Ерјавец.

Он је, међутим, истакао да не жели да се Форум бави само претњама и страхом, већ како створити бољу будућност, уз активност целе међународне заједнице, уз сарадњу и уздржавање од претњи, уз поштовање владавине закона и права.

"А то се не дешава у свим деловима света. Игнорисање тога је у супротности са свим вредностима које промовише ЕУ. Државе чланице ЕУ морају бити пример поштовања преузетих обавеза", поручио је шеф словеначке демократије.

Обраћајући се учесницима Бледској стратешког форума висока представница ЕУ Федерика Могерини је рекла да регион Западног Балкана има европску перспективу и да може да се ослони на ЕУ.

На Панелу лидера говорила је премијерка Србије Ана Брнабић која је поручила да јечланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи