Могерини: Регион може да рачуна на нас

Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је на Бледу да регион Западног Балкана има европску перспективу, да се може ослонити на ЕУ, а да њу лично радује одлучност коју су недавно показали председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи за превазилажење нерешених питања и постизање новог напретка у будућности.

"Мој лични циљ је да видимо опипљив напредак свих шест партнера на Балкану, на путу ка ЕУ. Желим да, када будем на крају обављања функције високе представнице, тај процес буде неповратан. Важно је да на Балкану постоји глад за будућношћу, и жеља да се превазилазе изазови. То је посебно важно за послован свет и за младе. Могу да рачунају на нас", рекла је Могерини обраћајући се учесницима Бледској стратешког форума.

Према њеним речима, Балкан је део ЕУ, он је у Европи, а сваки партнер на Балкану има европску перспективу, и грађани заслужују исте прилике и шансе.

Нагласила је да је током прошлогодишњег форума слика ЕУ била сасвим другачија - слика криза и великих проблема, а да је данас сасвим другачије.

"Данас видимо да смо потребни свету. Ми Европљани превазилазимо проблеме, налазимо решења и то је та нова реалност", рекла је Могеринијева.

Говорећи о новој реалности и начинима како се са њом суочити, што је једна од главних тема форума, она је истакла да се у међувремену променила реакција и да ЕУ поуздан, снажан партнер, који је усредсређен на јединство и који на кооперативан начин решава бројне кризе.

"Ми смо за мултилатералан приступ, међутим, нисмо наивни и нисмо лаици као политичари. Европљани знају да су свеобухватна решења најбоља", рекла је она и као пример навела Северну Кореју, рекавши да су потези власти у Пјонгјангу велика провокација и претња.

Према њеним речима, ЕУ дели вредности међународне заједнице и залаже се за ослобађање од нуклеарног оружја, и то не само Северне Кореје, већ и читавог света.

"Играју се ватром, а та ватра се може проширити на цео свет. Питање је како то спречити. Нема лаких решења, морате деловати одлучно, дипломатским путем. Тренутак је да се изврши максималан економски и дипломатски притисак на Северну Кореју", рекла је Могеринијева.

Како је додала, то што је ЕУ мирољубива не значи да је слаба.

Нема војног решења за ово питање, рекла је Могеринијева и додала да је то усаглашени став читаве Уније.

Могеринијева је додала да ће следеће недеље у Талину бити одржан састанак шефова дипломатија ЕУ на коме ће то питање бити једно од главних тема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи