Инцко: Посета Вучића Сарајеву побољшаће ситуацију у региону

Атмосфера у региону почела је да се мења на боље, а очекујем да ће после предстојеће посете председника Србије Александра Вучића Сарајеву ситуација бити још боља, оценио је високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко.

"Већ ове недеље имаћемо посету председника Вучића Сарајеву. Мислим да ће бити после те посете ситуација још боља", казао је Валентин Инцко у изјави Танугу на Бледу.

Истовремено, Инцко је позитивно оценио иницијативу председника Вуцћа за интензивнију сарадњу Србије са Србима у региону и дијаспори.

"Мислим да је то позитивна ствар. И Хрвати, као и сви могу да раде исто када су у питању култура и језик. Ја као Аустријанац знам да градишћански Хрвати говоре старим хрватским језиком што представља право богатство. Драго ми је што сам из Београда чуо да се ово неће одности на државничка питања, већ ће бити искључиво културног и лингвистичког значаја", објаснио је Инцко.

Изразио је задовољство што је данас на Бледу имао прилике да разговара са премијерком Аном Брнабић, са којом је разменио мишљење, како је пренео, о великом броју тема у пријатељској и опуштеној атмосфери.

"На Балкану тема има доста. Међутим главне теме нашег разговора су биле Берлински процес, сарадња на Балкану, промена парадигме. Сада постоји могућност да можемо говорити о новом лидерству, младих и нових политичара на Балкану и да се коначно промени парадигма, да не буде само прича о проблемима, већ о шансама, и сарадњи, будућности. Прошлости имамо доста, можда и превише. Треба је поштовати, али не и заборавити будућност", поручује Инцко.

Казао је да постоје још увек извенси проблеми и нерешена питања, али сматра да је присутна и могућност да се проблеми решавају на добросуседски начин.

Указао је да на Балкану, за разлику од Кипра, сви говоре на језицима који сви разумеју, што је додатна шанса.

Инцко је изразио наду да ће ускоро БиХ потписати споразум о Транспортној заједници, чиме би регион могао добити заједничку инфраструктуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи