Бледски стратешки форум, од екстремизма до дигитализације

Са хиљаду учесника, 13 министара спољних послова, европским званичницима, на Бледу почиње стратешки форум. На форуму учествује и председница Владе Србије Ана Брнабић која се на почетку посете Словенији састала са потпредседником Владе те земље, коме је пренела да је Словенија пријатељ Србије у политичком смислу, а у економском важан партнер од којег наша земља може много да научи.

Широк је опсег тема којима се ове године бави Бледски стратешки форум – од популистичких покрета, екстремизма, до безбедности и мигрантске кризе. 

Теме су и глобализација и дигитализација и њихове последице по Европу и свет.

Иако је Балкан постављен као један од четири приоритета ЕУ, поставља се питање да ли ће Брисел имати времена за политику проширења имајући у виду баш ове проблеме.

О нашем европском путу ка ЕУ говориће председница Владе Србије Ана Брнабић на панелу лидера. Премијерка се претходно састала са потпредседником Владе Словеније са којим је разговарала о дигитализацији и јавној управи.

"Драго ми је што настављамо сарадњу коју смо започели док је премијерка била ба месту министра државне управе. Деловање државне администрације мора да буде учинковито и модерно, у корист грађана и да прати светске трендове. На све промене владе морају деловати брзо, одлучно", напоменуо је Борис Копривникар, потпредседник Владе Словеније и министар јавне управе. 

Премијерка је рекла да је Србија по угледу на Словенију, између осталог, организовала канцеларију за јавну управу и информационе технологије као централну функцију у Влади.

"Разговараћемо и о томе како Србија у томе може да иде јер је то важно и за грађане и за привреду Србије".

Председница Владе Србије имаће и одвојене билатералне састанке са Брајаном Хојтом Јијем - замеником помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, Валентином Инцком - високим представником за Босну и Херцеговину, Натали Луезо - министарком европских послова Француске и посланицом Европског парламента Тањом Фајон.

На стратешком форуму на Бледу учествују и министар спољних послова Ивица Дачић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи