Брнабић: Закони под лупом ЕК, нема речи о тоталитаризму

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија земља која је на стабилном путу ка ЕУ и да сви наши закони иду прво у Европску комисију и под лупом су те комисије и других европских институција те да је стога тешко да Србија има законе, па и онај о изменама и допунама закона о БИА, који воде ка тоталитаризму.

Брнабићева је одговарајући на питања новинара рекла да је циљ да постанемо модерно европско друштво и да не види ништа спорно у одредби да директор БИА може да доноси систематизацију.

"Не видим проблеме у томе да директор или неки министар или неки руководилац било ког органа доноси систематизацију како он мисли да је најбоље" нагласила је премијерка и додала да је апсолутно сигурна да се неће у пракси тај закон претворити у било шта што је против владавине права и нашег пута ка ЕУ.

Она је поновила да закони који се припремају иду прво у ЕК и под лупом су те комисије и других европских институција и да је мало вероватно и могуће да ће Србија имати закон који иде ка тоталитаризму и диктатури "као што је чула о новом закону о БИА".

Привреда заштићена од преливања кризе "Агрокора"

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је Влада Србије заштитила домаћу привреду од, како је рекла, преливања кризе "Агрокора" и да је најважније то да се капитал фирми, које су део "Агрокора" у Србији, не одлива.

"Србија је од почетка кризе 'Агрокора' урадила све да остане стабилна ситуација у Србији", рекла је Брнабићева новинарима након седнице са НАЛЕД-а.

Она је подсетила да су били одмах организовани састанци са Приврендом комором Србије да је та комуникација, као и са Народном банком Србије, редована по том питању.

"Да учинмо све што може да заштитимо нашу привреду, наше добављаче и наш систмем и то са за сада успевамо", нагласила је премијерка.

Влада ће, казала је, наставити све активности како би се што дуже заштитила привреда од преливања кризе "Агрокора" у Србију.

Три стуба за дугорочно одржив раст

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да су реформа образовања и дигитализаицја два стуба која могу да обезбеде Србији дугорочно одржив раст.

Трећи стуб је владавина права, а кров свега је регионална стабилност, рекла је премијерка новинарима.

Брнабићева је рекла да је то био први у низу њених састанака са привредом, страним и домаћим инвеститорима, као и сектором малих и средњих предузећа.

Она је рекла да је добила јуче дугу листу питања од чланова НАЛЕД-а и да је хтела да им пренесе који су приоритети владе.

"Три стуба су на којима почива политика Владе Србије: економске реформе, екномска снага и стабилност, реформа јавне управе како би имали ефикасну администрацију која је ту за своје грађане и привреду и трећи стуб је владавина права. Као кров свега је регионална стабилност", навела је премијерка.

Она је рекла да нисмо довољно велики и немамо довољно велико тржиште да на нас не би утицао сваки потрес у региону.

"Зато је важно да имамо комуникацију са свима у региону и да будемо стуб реигоналне стабилности. Други део је стратешки правац ка ЕУ. Желимо да постанемо део европске породице и томе ћемо тежити у нашој спољној политици", нагласила је Брнабићева.

Ускоро одлука да ли ће бити већи неопорезиви део зарада

Премијерка Ана Брнабић је рекла да ће се крајем септембра или почетком октобра знати да ли ће моћи да се повећа неопорезиви део зарада.

Она је истакла да је важно да се то питање размоти свеобухватно.

"Ми у овом тренутку рачунамо фискалне ефекте евентуалног повећања минималне цене рада, евентуалног повећања односно колико ће тачно бити процентуално повећање плата у јавном сектору, колико ће бити повећање пензија и какви су ту фискални ефекти", рекла је Брнабићева одговрајући на питања новинара.

Затим, који су нам најважнијих инфраструктурни пројекти планирани за наредну годину, рекла је премијерка.

Она је додала да ће се тада видети каква нам је ситауција у буџету и колико можемо додатно да идемо на евентуално смањење пореза у смислу неопорезивог дела зараде.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи