Завршена расправа о амандманима на закон о земљишту

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о 47 амандмана на предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима из земаља ЕУ ограничити куповину земљишта. У току је гласање посланика о предложеним амандманима.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће за месец-два бити расписан први позив за ИПАРД средства из фонда Европске уније, која ће бити на располагању пољопривредним произвођачима у Србији. 

"Поставило се питање – шта је то било још позитивно из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). Па ја нисам видео да неко стоји и да чека у реду за визу. То су ствари које су чињенице и које нико не може да демантује", поручио је Недимовић у Скупштини Србије, одговарајући на питање дела опозиције о користима ССП-а. 

У расправи о амандманима на измене Закона о пољопривредном земљишту, Недимовић је рекао да су оне преко потребне јер поправљају неке ствари које су недоречене ССП-ом.

На наводе опозиције да је расправа у парламенту о том законском предлогу бесмислена, Недимовић каже да је начлена расправа била аргументована, те да ССП не био могао да буде поправљен без предложених измена закона. 

"Ово није бесмислена расправа. Тражили су је пољопривредници. Влада то сматра као приоритет, да на овај начин поправимо све што је остало недоречено из ССП-а", каже Недимовић и истиче да су пољопривредници кроз своја удружања управо тражили да се одредба предложених измена закона реши на начин на који је предложено. 

У расправи, заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић каже да је опозиција изнела "пуно чудних теза" о темама које нису на дневном реду. 

"Не расправљамо о закупу, о државном земљишту, о промени ССП-а. Ми прописујемо услове под којима ћемо испунити обавезу. Пронаћи ћемо начин да и обавеза буде испуњена, да не буде угрожен наш европски пут, а у исто време остварена заштита за наше пољопривредне произвођаче. Не расправљамо о правним лицима", каже Орлић.

Он наводи да је невероватно комично шта чујемо као образложење од оних којима су уста пуна Европе, а сад говоре о томе да ће бити хаварија, да ћемо постати вазали и да ће нас "упропастити ови који дођу из Европе да покупују све живо". 

Од оних, додаје, који су против европских интегарција слушамо да морамо да спречимо примену ССП-а, а онда кажу да се предложеним решењима дестимулишу инвеститори и да им треба олакшати долазак. 

Посланик Народне сељачке странке и председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић каже да је пословица "знање има границе, незнање нема" очигледно тачна када је реч о странци бившег режима, наводећи да је влада Војислава Коштунице преговарала о ССП-у 2007. који је наредне године потписао Божидар Ђелић. 

"Они нам не дозвољавају ни да исправимо оне грешке које су направили, а у складу са обећањима које су давали 2000. земља би припадала онима који је обрађују, а не онима који су нас обрађивали у стилу 'МК група', 'Делта'. Када су продали све што се продати могло, сада су стекли неку накнадну памет и сада бране нешто што су продали у огромним површинама", каже Ристичевић.

Посланица СРС-а Вјерица Радета каже да предложене измене закона не треба донети јер немају никаквог смисла, те да су велика обмана наводи власти да се њима бити измењен ССП.

"То јединоставно није могуће. То што обмањујете јавност да ћете спречити продају земље странцима брзо ће се показати да је нетачно", рекла је Радета и навела да ако власт искрено жели да заштити српског пољопривредника и спечи продају земљишта странцима треба да покрене излазак Србије из ССП-а и прекине "безумни пут ка ЕУ".

Наводи да је продаја земљишта странцима неуставна и додаје да је већина посланика који ће гласати за тај закон била апсолутно против прихватања ССП-а, а да је невероватно да аргументе које су тада износили сада прећуткују и говоре о користима ССП-а за Србију.

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Покрет за спас Србије – Нова Србија такође је за суспензију ССП-а и преговора са ЕУ и оцењује да су предложене измене закона лоше јер се њима "баца прашина у очи", те да је поента да спречимо или да повратимо државно пољопривредно земљиште. 

Посланик ДСС-а Дејан Шулкић наводи да ће Србију скупо коштати последице обавеза из ССП-а са неизвесном европском перспективом. 

Шулкић каже да се заправо не одлаже продаја земљишта него под одређеним условима дозвољава његова продаја држављанима земаља ЕУ и оцењује да је требало пооштрити услове за правна лица.

Лидер ДЈБ Саша Радуловић каже да је расправа лишена смисла јер измене закона ништа не решавају, да су заправо "велика маркетиншка прича власти да се спречава продаја земље странцима", те да је централно питање коришћење државног земљишта за које каже да га држава нуди великим страним инвеститорима. 

Соња Павловић из посланичког клуба Самостални посланици такође сматра да предложене измене закона не би требало да буду у процеури, те да ако се грађани "не пробуде одмах, пробудиће се као вазали и то ће бити болно буђење".

Опомене за три посланика ДС-а и Двери

У Скупштини се жустро полемисало по Пословнику, а потпредседник парламента Владимир Маринковић изрекао је по једну опомену посланику ДС-а Радославу Милојичићу и шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу, док је две опомене изрекао посланику ДС-а Горану Јешићу.

Током полемике, Маринковић је позвао посланике да се врате разматрању амандмана на измене Закона о пољопривредном земљишту, те на цивилозовану и аргументовану расправу, без тешких речи.

Милојичићу је опомена изречена после навода да о министру пољопривреде Браниславу Недимовићу има коректно мишљење и да га издваја из "шизофрене напредњачке булументе", Обрадовићу због добацивања током обраћања председнице парламента Маје Гојковић, која је говорила из посланичке клупе као посланица СНС-а, а Јешићу јер је председавајућег "позвао да се призове памети".

Гојковићева је у свом обраћању позвала председавајућег да прекине "бесмислену расправу, широку дебату о политичком животу у Србији у последњих десет година" и да је усмери на амандмане.

Истакла је да су предложене измене закона покушај да се исправи Споразум о стабилизацији и придруживању који је усвојен још 2008. и позвала посланике да не измишљају и да не плаше грађане да ће се нешто делити и продавати странцима.

"ССП је донет 2008. Ако неко не зна коме је то послужило да победи у кампањи, нека на Јутјубу погледа изборну кампању Бориса Тадића и ДС-а, чиме су они засенили грађане Србије 2008. Па баш зато нису хтели да се брише члан 1 ССП-а него да лоше преговарају, јер им је то требало за кампању", каже Гојковићева.

"Грађани Србије су били жељни неких промена, да се приближимо ЕУ, па су то гласали, као имаћемо неки ССП не знајући које су све то лоше одредбе донете и Борис Тадић је победио на томе и на отварању 'Заре', веровали или не, јер су то биле две окоснице у тој кампањи", рекла је Гојковићева.

Навела је да у парламенту слушамо бесмислено држање говора одређеног броја посланика који траже брисање члана 1.

"Шта тачно пише у том члану, ако их питате, апсолутно ниједан не би знао шта пише. Сви су дошли са причом – хајде да продајемо маглу, а поднели смо амандман да се брише члан", каже Гојковићева.

Навела је и да је један шеф посланичке групе дошао у парламент да "сеје страх како ће овде неки лоши странци доћи да покупују сву нашу српску земљу, да је спакују у вреће и однесу у своје земље".

Бошко Обрадовић, као и још неколико посланика опозиције, поднео је амандман којим је затражио брисање члана 1, а на његове тврдње да је доношење измена тог закона наредио Брисел и да је власт у Србији слуга Брисела, Гојковићева је рекла да ССП није нешто што је потписано пре неколико дана, те упитала каква је то политичка идеја ако се предлаже да се брише предложени члан.

"Продавци магле, моје уважене колеге које је неко силом убацио овамо у парламент пре непуних годину дана, јер су били негде око цензуса, па су се онда одређени службеници различитих амбасада, наших великих пријатеља, потрудили да продавци магле уђу у парламент, замајавају грађане и предлажу брисање члана 1 закона", каже Гојковићева.

Навела је да се могло чути како Бошко Обрадовић у свом схватању пристојности председавајућем добацује "шта глумиш" и поручила да "ово није самопослуга испред које се пије пиво и добацује".

"Која је то идеја, да укинемо ССП? Данас, на овој седници?", навела је Гојковићева.

Упитавши ко је покуповао целу Војводину, Гојковићева је рекла да Обрадовић сарађује са председником ДС-а Бојаном Пајтићем, који је био председник ДС-а, те да су Двери настале уз помоћ ДС-а и Пајтића, који их је направио да би одузели који глас СНС-у.

Истакла је да су грађани гласали за то да се не избрише члан 1 Закона о пољопривредном земљишту, те да СНС сматра да је један од спољнополитичких приотритета Србије да постане чланица ЕУ.

"За то није гласао Запад, него су гласали грађани Србије. Хвала богу, изборе имамо сваких годину-две и СНС сваки пут каже шта је наш спољнополитички приоритет и грађани Србије све више гласају. Вашу причу неће нико да слуша", поручила је Гојковићева и навела да је 56 одсто грађана гласало за Александра Вучића и политику СНС-а.

"Гласали су људи са села, из градова, ја, моја комшиница, сви су гласали за Вучића и политику СНС-а и за то да се не избрише члан 1 у закону, него да се то поправи. Тадић је направио катастрофу, рекао је грађанима да је ССП, онај како је преговаран у оно време 2008, нешто генијално", каже Гојковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи