Посланици о Македонији, "Гоши", нерешеним аферама

Посланици Скупштине Србије највише питања имали су у вези са "дипломатским ратом" с Македонијом. Питање је било и има ли Саша Јанковић дозволу за управљање чамцем, шта је на девизном рачуну Драгана Шутановца, а шта са старим аферама, попут покушаја атентата на Вучића у Јајинцима, и зашто премијерка још није разрешила министарку грађевине која је "изазвала тежак инцидент с Кинезима".

У серији о Македонији најпре је Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Покрет за спас Србије-Нова Србија питао шта је навело Министарство спољних послова и државни врх да повуку драстичан и, како је рекао, неуобичајени потез какав је повлачење особља амбасаде. 

Посланик ДС Балша Божовић питао је премијерку и председника Србије да ли ће посланици бити упознати са озбиљним обавештајним деловањем Македоније против интереса Србије и шта се то проблематично догодило па смо морали да опозовемо особље и амбасадорку. 

Божовић је питао и да ли "дипломатски рат" с Македонијом заправо служи да се пажња јавности скрене са бројних проблема у држави.

Наводећи да садашњој власти у Србији предавања о спољној политици и дипломатији држе лидери некадашњег ДОС, који су, како тврди, упропастили земљу, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић питао је шта су они који су водили Србију од 2008. до 2012. урадили када је велики број земаља у свету 2008. признао једнострано проглашену независност КиМ. 

Он је владу, министарство спољних послова, БИА, ВБА и ВОА питао каква је била улога лидера ДОС, попут Зорана Живковића, у разбијању СФРЈ, државне заједнице СЦГ, и шта су урадили марта 2004. када су Албанци на КиМ извршили покољ над Србима и спалили десетине српских цркава и манастира. 

Мартиновић је питао и ко је наредио да се у Београду 2008. убије Ранко Панић и да се запале џамије. 

Председника Нове странке Зорана Живковића интересовало је како напредује фабрика чипова у Панчеву најављена пре 3,5 године, шта је са афером Асомакум и покушајем атентата на Вучића у Јајинцима. 

Поводом захтева ДС и ДЈБ да се о дешавањима у Македонији расправља на Одбору за контролу служби безбедности, председница парламента Маја Гојковић позвала их је да тај предлог пошаљу у складу са Пословником. 

Неколико посланика питало је и шта ће држава учинити да заштити раднике "Гоше" који штрајкују месецима, а Мартиновић је подсетио да је Гошу продала ДС, на коју је упутио и раднике те фабрике. 

Посланик Народње сељачке странке Маријан Ристичевић питао је Агенцију за борбу против корупције како је могуће да председник ДС Драган Шутановац има на рачунима 300.000 евра и колекцију сатова процењену на неколико стотина хиљада евра, те шта ће агенција коначно озбиљно предузети против Шутановца, ал и против лидера ДЈБ Саше Радуловића који са повезаним лицима има на банкарским рачунима више стотина хиљада евра. 

Ристичевића је интересовало и има ли председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић дозволу за вожњу чамаца и јахти. 

Седница је почела минутом ћутања због смрти посланика ПУПС Мирољуба Станковића, а након посланичких питања министар пољопривреде Бранислав Недимовић образложио је измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи