Микуловици сазвао наставак седнице за четвртак

Наставак седнице скупштине на којој би требало да буде изабран председник требало би да буде 10. августа, најавио је председавајући косовског парламента Адем Микуловици, који председава као најстарији посланик, а представник је Самоопредељења.

"Конститутивна седница Скупштине наставља са радом у четвртак, 10. августа у 10 сати, у скупштинској сали. Позивају се сви посланици Скупштине", стоји у позиву који је Микуловици проследио посланицима.

На дневном реду седнице, како преносе косовски медији, налази се само једна тачка - избор председника парламента.

Позив за нову седницу уследио је након што је за среду заказан консултативни састанак с политичким странкама.

У међувремену, из коалиције ПАН ( Демократска партија, Алијанса за будућност и Иницијатива за Косово ) саопштили су да су забринути Због "произвољне" одлуке да конститутивна седница косовског парламента буде настављена у четвртак, без претходно постигнутог договора свих странака.

У саопштењу коалиције окупљене око Демократске партије, наводи се да је председавајући скупштине прекршио принцип са последњег консултативног састанка представника парламентарних странака, и да се ставио на страну једне странке.

Микуловици је посланик покрета "Самоопредељење" и најстарији посланик у косовској скупштини, који до избора председника, председава парламентом.

ДПК оптужује покрет "Самоопредељење" да на ова начин продубљује кризу и блокаду у скупштини, уместо да сарађује у проналажењу заједничког решења са другим парламентарним групама.

Коалиција ДПК, АБК, Иницијатива за Косово залаже се да наставак конститутивне седнице буде договорен на консултацијама заказаним за среду у 10 часова.

"Наша коалиција је уверена да је понуда да се избегне криза, гласањем за председника и новог премијера политичко решење, И да ће бити подржана од вец́ине парламентарних политичких странака", наводи ДПК у саопштењу у име коалиције.

Уочи тих консултација представници Демократске партије су саопштили су да су спремни да повуку свог кандидата Кадрија Веселија и предложе новог, уколико остале странке у истом дану подрже и избор Рамуша Харадинаја за премијера и избор нове косовске владе. 

Из покрета "Самоопредељење" одбијају такав захтев и најављују да неће да учествују на консултацијама у среду.

Криза око избора председника парламента настала је пошто коалиција окупљена око Демократске партије, једина са правом да понуди кандидата за председника скупштине, нема 61 посланички глас, колико је довољно да председник буде изабран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи