Политичке странке о годишњици "Олује"

Поводом 22. годишњицe хрватске акције "Олуја", у којој је више од 200 хиљада Срба прогнано а убијено и нестало преко 2.000 људи, огласиле су се политичке партије у Србији.

На годишњицу акције "Олуја", са пијететом према жртвама, избеглим и расељеним лицима, Демократска странка затражила је да се реши судбина несталих и да се омогући повратак прогнаних Срба из Хрватске, јер без тога, истичу, односи у региони неће бити бољи.

У саопштењу те странке наводи се да је огромна одговорност према будућим генерацијама као и према нашој деци, да се јасно каже да ће - док се ова питања не реше, а одговорни за злочине не процесуирају, односи у региону остати закопани у прошлости, док свет наставља да иде напред.

Истовремено, свечане параде и прославе годишњице акције у којој је прогнано 220.000 Срба, а готово две хиљаде води као нестало, неће допринети помирењу ни повратку, сматра ДС.

Српска напредна странка сматра да Демократска странка ни данас није била у стању да упути цивилизован пијетет према жртвама "Олује" већ да је, како наводе из СНС-а, лицемерно и са мржњом државну церемонију Дана сећања на страдале и прогнане Србе, назвала "свечаном парадом и представом".

Да срамота, ако је могуће, буде још већа, реч је о онима који се нису удостојили ни да одају помен, бар једном за 12 година док су били на власти, хиљадама побијених деце и стараца у злочиначкој акцији "Олуја" или учине бар нешто да помогну стотинама хиљада прогнаних и расељених, наводи се у саопштењу информативне службе СНС.

Та странка напомиње да ДС сваким даном показује "какав друштвени талог" води ту странку и да осим огољене мржње, лажи и фрустрација њихови функционери немају и не знају апсолутно ништа друго да покажу грађанима.

Демократска странка Србије је поручила да "Срби и Србија не смеју заборавити српске жртве, нити оне који су злочин починили, не заборављајући да се увек и на сваком месту мора стати иза сваког захтева сваког Србина у Хрватској".

Ова странка је упитала државни врх да ли су у разговорима са предстaвницима ЕУ и САД покренули питања проблема српског народа из Хрватске.

ДСС је саопштио да су пре двадесет две године војне снаге Републике Хрватске и НАТО пакта у страшном злочину починиле највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата.

"Увод у злочин је, неколико дана раније на Брионима, учинио Фрањо Туђман, рекавши да у војној операцији, уз наклоност САД, Срби у Хрватској морају да нестану", пише у саопштењу.

Покрет Доста је било је позвао све државе региона да одустану од релативизације сопствених злочина и проналажења изговора за њих јер, како наводи, негирање злочина је његово понављање, а прослава злочина поништавање свега људског и цивилизацијског у једном друштву.

Држава која је, наводи ДЈБ, своје грађане друге националности протерала са своје територије, убијала цивиле, старце, жене и децу не може тај злочиначки акт правдати никаквим ратним циљевима, јер се такви злочини у цивилизованом свету не могу ничим оправдати.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић сматра да би опомињуће датуме попут "Олује" требало искористити за размишљање о алтернативи сукобима и мржњи јер, како каже, наш опстанак не зависи од спремности да се са сваким сукобљавамо, него од способности да се разумемо и сарађујемо.

Јовановић у саопштењу достављеном медијима каже да се сваког лета изнова, Србија, Хрватска и цео регион сударе са годишњицама трагичних догађаја из наше ближе прошлости.

"Тада непогрешиво, из године у годину, демонстрирају своју неспремност и неспособност да, из времена које смо оставили иза себе, извуку било какву поуку, већ се упорно враћају атмосфери сукоба, мржње и враћају цела друштва на ниво нулте толеранције, одсуства било какве емпатије према туђој патњи и несрећи", навео је Јовановић.

Пред Србијом и Хрватском налази се, сматра Јовановић, прилика да као друштва своје међусобне односе уреде на другачијим основама од оних који су били карактеристика политичког безумља чији смо сви колективно били талац претходних деценија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи