Конституисање косовске скупштине, пропао и други покушај

У Приштини је на пола сата настављена, а убрзо и окончана конститутивна седница косовског парламента због недостатка кворума. Неизвесно када ће бити изабрани председник и потпредседник, а не зна се ни када ће бити одржано наредно заседање. Наредне недеље наставак консултација странака како би се пронашло решење.

Представници странака у косовској скупштини договорили су се на састанку, одржаном у 12 часова након окончања седнице, да следеће недеље наставе консултације како би пронашли решење за избор председника парламента. 

Следећи састанак представника странака и председавајућег скупштине, биће одржан у среду, изјавио је представник Демократске партије Косова Енвер Хоџај.

На састанку страначких представника поновљено је неслагање око избора председника парламента и владе, пошто у ДПК захтевају да се о председнику скупштине и новој влади гласа у пакету. Остале странке Албанаца се томе противе.

На следећим консултацијама представника странака очекује се договор о наставку конститутивне седнице. 

Данашња седница косовског парламента, на којој је требало да се расправља о једној тачки дневног реда – избору председника и потпредседника парламента, окончана је после 30-минутне расправе због недостатка кворума.

На седницу је, како јавља дописник РТС-а, дошло 59 посланика, а њој нису присуствовали посланици окупљени око Демократске партије Косова и посланици Српске листе, као и других мањинских странака.

ДПК је свој недолазак објаснио блокадом и неразумевањем осталих албанских странака за избор њиховог кандидата за председника скупштине. Остале странке, међутим, тврде да рад парламента блокира управо коалиција окупљена око Демократске партије која, како они тврде, нема довољну подршку посланика за избор председника скупштине.

Посланик покрета Самоопредељење Глаук Коњуфца рекао је да изостанак коалиције ПАН (тзв. ратне коалиције) на конститутивној седници парламента значи да они немају парламентарну већину за избор председника парламента.

Српска листа у међувремену је саопштила да је данашњим изостанком албанским партијама дат простор да пронађу довољан број гласова за наставак рада Скупштине.

"Дубоко верујемо да ће сви учесници у наредним данима одговорније понашати и према овом процесу, али и према грађанима", навели су из Српске листе.

Према косовском уставу, наиме, коалиција или партија са највећим бројем гласова кандидује председника скупштине. Велика коалиција окупљена око ДПК је намеравала да кандидује актуелног председника Кадрија Веселија, али пошто је било јасно да за то неће добити подршку, седница није одржана, а Весели је касно синоћ изјавио да ће та коалиција предложити другог кандидата.

Другопласирано Самоопредељење је одбило синоћни предлог Кадрија Веселија о још једном кандидату за место председника скупштине, уколико се истог дана гласа за Рамуша Харадинаја за премијера. 

Током јучерашњег заседања верификовани су мандати 120 посланика, који су затим положили заклетве. О председнику и потпредседнику се није ни расправљало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи