Захтев за увођење црногорског језика у службену употребу

Представници Црногорске партије у Србији су затражили од премијерке Србије Ане Брнабић да се "посвети и заложи" за остваривање уставних права црногорске националне мањине на коришћење језика у службеној употреби.

Црногорска партија (ЦП) реаговала је на изјаву премијерке Брнабић после састанка у Подгорици с председником Владе Црне Горе Душком Марковићем, да "очекује поштовање права Срба, њиховог језика, идентитета и културног наслеђа у тој држави".

У саопштењу је ЦП подсетила Брнабић да у општини Врбас општинско руководство избегава да уз постојећи српски, мађарски и русински, уведе и црногорски језик у службену употребу, иако су испуњени сви законом прописани услови.

Та партија је општинским властима 13. јуна ове године упутила нови захтев за увођење црногорског језика у службену употребу.

Закон о службеној употреби језика и писма утврђује обавезу локалне самоуправе да уведе у равноправну службену употребу језик и писмо националне мањине чији проценат у укупном броју становника на њеној територији достиже 15 одсто.

Како се наводи у саопштењу партије, по резултатима последњег пописа становништва из 2011. године, у општини Врбас живи 7.353 припадника црногорске заједнице, што чини 17,5 одсто од укупног броја становника.

"Одговора из општине Врбас још нема, идентично као и на раније захтеве", пише у саопштењу, а захтеве су од 2010. године до данас подносили осим Црногорске партије и представници Удружења Црногораца Србије "Крсташ".

Поред Врбаса једина општина у Србији где су испуњени законом прописани услови за увођење црногорског језика у службену употребу је општина Мали Иђош, која је то урадила 2010. године на захтев удружења "Крсташ".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи