Брнабићева у Подгорици са Марковићем и Звиздићем

Председница Владе Ана Брнабић и њен црногорски колега Душко Марковић састали су се у Вили "Горица" у Подгорици, уочи Самита америчко-јадранске повеље који се одржава у Црној Гори. У одвојеном сусрету Брнабићева је разговарала и са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем.

Брнабићева је црногорском колеги поручила да Србија жели да се настави плодотворна сарадња са Црном Гором и нагласила да сва отворена питања две државе треба да решавају заједничким дијалогом, на узајамно прихватљив начин.

Када је реч о процесу европских интеграција, Брнабићева је констатовала да је сарадња са Црном Гором веома позитивна и поздравила напредак те државе на путу ка чланству у Европској унији.

Подвукла је да успешан пут једне државе ка ЕУ доприноси приближавању целог региона истом циљу.

Указала је на чињеницу да постоји обострани интерес за реализацију заједничких пројеката, пре свега у области саобраћаја и инфраструктуре, па је са црногорским премијером разговарала о обнови железничке пруге Београд – Бар, изградњи ауто-пута Београд – Бар, као и другим пројектима.

Једна од заједничких тема била је и сарадња у области туризма, информационих техонологија и пољопривреде.

Премијерка и Марковић су разговарали и о питању положаја Срба у Црној Гори, на шта је Брнабићева нагласила да очекује поштовање права Срба, њиховог језика, идентитета и културног наслеђа у тој држави.

Осврнула се и на недавно одржани Самит лидера западног Балкана, одржан у Трсту 12. јула, и нагласила да су резултати тог скупа веома важни како због резултата на економском плану, тако и на политичком, саопштила је владина Канцеларија за медије.

"Србија и БиХ успешно сарађују у више регионалних иницијатива"

У одвојеном сусрету Брнабићева је разговарала и са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем и том приликом истакла да Србија снажно подржава развој односа са БиХ, коју види као једног од кључних партнера у региону.

Брнабићева и Звиздић су се састали на маргинама Самита Америчко-јадранске повеље (А5).

Премијерка је додала да Србија очекује даље интензивирање политичког дијалога на свим нивоима, као и да се нада наставку праксе одржавања заједничких седница Владе Србије и Савета министара БиХ.

Подвукла је да је Србија задовољна чињеницом да постоји узајамна подршка у процесу европских интеграција и регионалној сарадњи, као и обострана заинтересованост за јачање међусобне сарадње у тој области.

Указала је и да је задовољна што Србија и БиХ учествују и успешно сарађују у више регионалних иницијатива, у оквиру "Берлинског процеса", наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Констатујући да је БиХ једна од најважнијих економских партнера Србије, Брнабићева је нагласила значај даљег развоја економске сарадње, кроз раст трговинске размене, инвестициону сарадњу, инфраструктурне пројекте и заједнички наступ на трећем тржишту, посебно у наменској и грађевинској индустрији.

Сматрамо да постоји обостран интерес за ревитализацију инфраструктуре која нас повезује, рекла је Брнабићева и као најважније истакла модернизацију и изградњу путног и железничког правца Београд – Сарајево, изградњу међудржавног моста Љубовија – Братунац и даљем раду на енергетским пројектима на Дрини.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи