За два дана први тест за формирање приштинских институција

Три дана пред истицање законског рока, у четвртак ће се у Приштини окупити посланици шестог послератног сазива косовске скупштине. На дневном реду седнице биће верификација новоизабраних посланика, чиме ће нови сазив парламента бити конституисан. Седницу ће водити најстарији и најмлађи посланици, до избора новог председника скупштине.

Посланици коалиције ПАН (Демократска партија, Алијанса за будућност и Иницијатива за Косово) на седници 3. августа предложиће Кадрија Весељија за новог председника парламента, уверени да ће добити 61 глас, колико му је потребно да настави да обавља исту функцију, као и у претходном сазиву скупштине.

Да би Весељи добио 61 глас, потребно је да за њега гласају посланици Српске листе, мањинских партија и два посланика из покрета "Самоопредељење" или коалиције "ЛАА" (Демократски савез, Алијанса за ново Косово и Алтернатива).

Из "Самоопредељења" и коалиције "ЛАА" истичу да њихови посланици неће подржати кандидатуру Весељија, поручивши истовремено да ће неуспех избора председника парламента потврдити немогућност да и Рамуш Харадинај, као кандидат за мандатара коалиције "ПАН", формира будућу косовску владу.

Одлазећи косовски премијер и лидер Демократског савеза Иса Мустафа тврди да коалицији "ПАН" недостаје потребан број гласова за формирање нове владе.

"ПАН нема ни гласове ни људе. На изборима су освојили четвртину гласова и то не представља већину за избор нових институција. У овом друштву, сви морају бити одговорни за своје потезе", истакао је Мустафа, чија странка са "Самоопрдељењем" чека неуспех коалиције ПАН, како би добили право  на формирање нове владе.

Два дана уочи конститутивне седнице скупштине из коалиције ПАН стижу противречности око обезбеђивања гласова за избор председника скупштине и владе.

Посланици "Иницијативе за Косово", чланице ПАН-а, изјавили су да не знају да ли су челници те коалиције обезбедили 61 глас, додајући да одговорност лежи на Кадрију Весељију и Рамушу Харадинају.

Посланик "Иницијативе" Зафир Бериша открива да и у ПАН-у постоје гласови који фаворизирају нове изборе, који би били одржани након формирања новог сазива скупштине.

"У случају да влада не буде изабрана, Косово ће ићи на ванредне изборе. Ово је врло вероватно да ће се десити, јер чак и у ДПК-у дају предност изборима, како би избегли ову ситуацију", рекао је Бериша.

Из ПАН-а сада одступају и око избора нове владе у дану када ће бити биран и председник скупштине. Кажу да ће влада бити формирана брзо након избора председника парламента и у законском року.

Изгледа да су неостварива обећања Рамуша Харадинаја да ће у истом дану бити конституисан парламент, изабран његов председник и бити формирана нова косовска влада.

Аналитичари кажу да је за формирање владе потребно да онај ко има већину, о томе обавести косовског председника, који затим одређује мандатара. Он потом покреће консултације са странкама.

Процедурално, кажу аналитичари, потребно је више дана да се заокружи процес пред изгласавање предлога за формирање нове владе у косовској скупштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи