Церар: Словенија неће условљавати преговоре Србије са ЕУ

Влада Словеније је давањем сагласности за поглавље 26 пропустила прилику да од Србије добије копије неких уговора и важне историјске грађе, сматра словеначки посланик Бранко Гримс. Премијер те земље Миро Церар поручује да Љубљана неће условљавати преговоре Београда са Бриселом отвореним билатералним питањима.

Влада Словеније неће условљавати преговоре Србије са Европском унијом отвореним билатералним питањима, као што је питање архивске грађе из времена бивше СФРЈ која је у Словенији уништена, а чије су копије и данас у Београду, поручио је словеначки премијер Миро Церар.

"То би представљало злоупотребу процедуре", нагласио је Церар, одговарајући на питање посланика опозиционе Словенске демократске странке (СДС) Бранка Гримса зашто је његова влада пожурила са давањем сагласности за преговарачко поглавље 26 (образовање и култура) између Србије и ЕУ.

Гримс тврди да је Влада Словеније тако пропустила прилику да од Србије добије копије неких уговора и важне историјске грађе која се односи на Словенију, а недоступна је њеним историчарима и истраживачима јер су оригинали уништени пред осамостаљивање Словеније 1991. године.

Нагласио је да притом не мисли само на 43 међународна уговора која је Србија пре два месеца обећала да ће дати Цераровој влади, него и на осетљиву недоступну грађу, као на пример историјске документе о деловању политичке полиције и тајних служби у време комунизма у Словенији.

Ти документи, како је рекао, требало би да буду доступни словеначким истраживачима, а нису, пренела је Хина.

"Свесно сте бацили кроз прозор једини правно ефикасан начин да дођемо до тих докумената", рекао је Гримс, додавши да су земље укључене у процес приближавања Унији "отвореније" и за решавање билатералних отворених питања, што се, како је рекао, догодило и онда кад је Хрватска пристала на решавање граничног спора арбитражом 2009. године.

Церар се, међутим, није с тиме сагласио оценивши да би условљавање Србије било кршење процедуре и истакао да је Словенији Европска комисија препоручила да да сагласност на отварање и затварање преговарачког поглавља 26 јер за то поглавље нису предвиђена мерила.

Циљ нам је исти, нисмо ништа пропустили, на добијању архивске грађе из Србије се ради, а Србија ће са ЕУ преговарати више година, навео је Церар у полемици са послаником, оценивши да су неке његове изјаве покушај да се Словенија "бламира" на међународном плану.

Гримс је пак оценио да је Цераров став "политички наиван" и оптужио премијера да је "свесно" пропустио да делује у интересу државе.

"Бојим се да ће нас то коштати, као и у случају арбитраже са Хрватском", рекао је Гримс.

Додао је како за пропусте које су направили бивши словеначки арбитар Јернеј Секолец и бивша званичница Министарства спољних послова Симона Дреник и штету која је тиме изазвана нико није одговарао иако су, како тврди, они на "отвореној" односно незаштићеној телефонској линији разговарали о томе какве ће бити одлуке арбитражног суда и какви су ставови појединих арбитара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи